Свързани новини

14.05.2020 09:47

Кой превърна Инфекциозна болница в селска лечебница?

Видян 3795 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Инфекциозна болница не приема достатъчно пациенти с коронавирус. Такива упреци се чуват все повече, при това отправени открито от началника на инфекциозната клиника във ВМА доц. Георги Попов и от директора на „Пирогов“ проф. Асен Балтов, предаде skener.news. Атаката е срещу завеждащия детското отделение доц. Атанас Мангъров, който се превърна в нещо като неформална опозиция на Националния оперативен щаб. Проф. Балтов дори призова доц. Мангъров да дава по-малко интервюта и повече да лекува болните.

Само че нападките срещу инфекциониста всъщност повдигат поредните въпроси за състоянието на здравната ни система, а адресатът им изобщо не е доц. Мангъров.

На 1 април тази година чисто новият централен корпус на Инфекциозна болница отвори врати. Там има 70 легла, предвидени за болни с COVID-19. За месец и половина лечебното заведение е приело по-малко от 100 пациенти, повечето от тях контактни на заразени с коронавирус или леки случаи. Болницата от години не разполага с реанимация и при нужда и досега препращаше тежките случаи към други лечебни заведения. Въпросът е кой допусна Инфекциозна болница да намали капацитета си от 430 легла (достатъчни за всички хоспитализирани към днешна дата с коронавирус – 365 души) на едва 120 легла и да закрие двете си интензивни отделения за деца и за възрастни?

През последните 13 години начело на СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров” е проф. Татяна Червенякова. Не доц. Атанас Мангъров. А за 11-те години управление на Бойко Борисов на поста здравен министър се изредиха д-р Божидар Нанев, проф. Анна-Мария Борисова, Десислава Атанасова, д-р Стефан Константинов, д-р Петър Москов, проф. Николай Петров и Кирил Ананиев. Но не и доц. Атанас Мангъров. Така че други трябва да отговарят защо структуроопределящо звено е докарано до състояние като на повечето ни „селски“ – с кавички или без – лечебници. А съвсем между другото член на борда на директорите на „Инфекциозна“ е държавният главен здравен инспектор и член на оперативния щаб доц. Ангел Кунчев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 14.05.2020 11:22

    ананиев смята, че кърмачетата сами ще спазват двуметрова дистанция, ако са добре възпитани - този титан на мисълта командва цялото здравеопазване, какво може да се очаква от подобен мозък, освен, хаос, анархия и далавери с помощта на кунчо и кантарчо

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей