Свързани новини

16.04.2009 14:50

А София можела да се чисти

Видян 3341 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

София можела да се чисти. Това доказаха само за пет дни фирмите, ангажирани от Националния кризисен щаб за справяне с проблема със софийския боклук. Равносметката е - 1550 т извозени отпадъци, ликвидирани са нерегламентирани сметища, от които са изнесени общо 1200 куб. м боклук. Събрани са и над 1200 куб. м едрогабаритни отпадъци. “Ние не правим самоцелно съревнование с общинските акционери, но това което извозва Кризисният щаб е с пъти повече. Ние имаме обаче и повече техника“, каза вчера областният управител и шеф на щаба Тодор Модев. 


Факт е, че фирмите, мобилизирани за справяне с кризата разполагат както с професионална техника, така и с хора. Освен това досега те не са получили нито лев за свършената работа. Като за всички дейности по сметосъбиране, сметоизвозване, миене и т.н. тези фирми няма да генерират печалба, а ще им се плаща по себестойност.


Съгласно закона при управление на кризи фирмите, с които щабът работи, ще получат обезщетение, посичи вчера Тодор Модев. Те обаче щели да вземат по-малко пари отколкото общинските концесионери. Според думите му те ще получат около 20-30% по-малко, отколкото общинските.


В същото време голям процент от новите фирми, които поеха кварталите на досегашния концесионер „Новера“, повече от месец се упражняваха на гърба на софиянци. Данъкоплатците пък трябваше да ги разбират и търпеливо да чакат новите чистачи да научат маршрутите си.


Разликата в това, което софиянци плащат, и това което им се предоставя като услуга бе посочена в прав текст от премиера Сергей Станишев миналата седмица. В хазната софиянци внасят 140 млн. лв., а за почистване се отделят 80 млн. лв.


Както 19` писа, деветте фирми подписаха договорите си вкупом, ден след като правителството обяви криза с боклука. Споразуменията с тях обаче останаха забулени в тайна. Общинските съветници от БСП Жельо Бойчев и Петър Курумбашев казаха пред 19`, че са отправили писмено запитване до кметската управа за цените. Отговор обаче нямало.


Междувременно в сряда от Националния кризисен щаб официално изиска Столичната община незабавно да представи договорите със сегашните изпълнители на поръчката за сметосъбиране и сметоизвозване на 24-те района на София, както и договорите с подизпълнителите, ако има такива. Вероятно целта е да се внесе прозрачност и яснота по тези договори, коментираха специалисти.


При избора на фирмите зам.-кмета по екология Мария Бояджийска обясни в пресата, че целта на общината била да избегне монополизирането на чистота само от една компания. А да се създадяла и конкуренция. Друга цел на кметската администрация била една фирма да не взима повече от пет района. На практика обаче не се получи така. Фирма „Титан“ доминира над останалите нови чистачи с осемте софийски района.


Точно след като новите чистачи поеха софийските квартали София видимо затъна в Боклуци. И докато кметът Борисов упорито твърдеше, че София никога не е била по-чиста, в анкета на сайта на в. 19` читатели заявиха обратното, че милионният град никога не е бил по-мръсен.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

везни