Свързани новини

11.05.2020 14:45

Алфа Рисърч: Борисов и Радев са с изравнен рейтинг

Видян 1427 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Спад в персоналния рейтинг на президента Румен Радев. Ако през декември миналата година положителната оценка за него е 48%, то в началото на месец май тя е 40%. С 10% се е увеличила отрицателната оценка за държавния глава.


Това сочат данните от проучване на „Алфа Рисърч“, проведено сред 1000 души чрез телефонно интервю в периода 28 април – 5 май. За първи път от встъпването в длъжност на Румен Радев президент и премиер се изравняват по доверие - 40% за Радев и 40% за Борисов.


В същото време премиерът повишава рейтинга си през май спрямо края на миналата година. Ако през декември получава 30% одобрение, сега то е 40“%.


За последен път премиерът има позитивен рейтинг, но с минимален превес на одобрението над неодобрението през юни 2018 г. в края на българското европредседателство, припомня „Алфа Рисърч“.


Три съществени обществени нагласи обуславят рейтингите на двамата генерали:


- необичайната за българската общество консолидация зад тезата, че има неща, в които можем да се справим не по-зле от много други страни. 40% са на мнение, че страната ни се справя по-добре от повечето европейски страни в борбата срещу COVID-19. Според 38% в едни направления се справяме по-добре, а в други - по-зле, а 14% смятат, че във всичко се справяме по-зле.


- за общественото мнение изходът от директните сблъсъци между Борисов и Радев е в полза на премиера. 34% одобряват позицията на Бойко Борисов относно мерките за ограничаване разпространението на коронавируса в първоначалната остра фаза от кризата срещу 27% подкрепа за позицията на Румен Радев.


- обществените нагласи показват сериозна подкрепа както за предприетите мерки през този период, така и за начина, по който хората са се възползвали от тях. 70% одобряват здравно-карантинните мерки. 60% одобряват мерките в образованието и дистанционното обучение. 52% е подкрепата за лансираните социални мерки, насочени към най-уязвимите и рискови групи.



продължи >>

Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес може да се чувствате раздвоени между различни интереси и задачи

Днес може да се чувствате раздвоени между различни