Свързани новини

11.05.2020 09:25

Властта ще казва кои новини може, кои - не, ще спира сайтове и ще вкарва в затвора за писане

Видян 16478 пъти | Коментари 13
Гласували 3 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

Управляващото мнозинство не се е отказало от идеята да създаде орган на истината, които да казва коя новина е фалшива и коя - не. Това ще стане чрез промени в Закона за радиото и телевизията, които вече са написани, но още не са представени официално, предаде Сега. "Новият закон е готов и е в комисията по културата и медиите. С този закон ще търсим пътища как лъжливите новини да са изолирани. Чакаме малко да ни отпуснат да влезнем да заседаваме. Мисля, че след седмица ще почнем", съобщи шефът на комисията Вежди Рашидов по БНТ. Той допълни, че след рестартът на парламентарните заседания "ще направим бързо едно обществено обсъждане, защото промените касаят добруването на медиите".


През август м.г. Рашидов и правосъдният министър Данаил Кирилов вече веднъж разпространиха съобщение, че са се срещнали да обсъдят как да унищожат фалшивите новини у нас и в Европа. Въпреки че ЕС никога не е давал определение що е fake news и въпреки че в Европа се внимава с изказванията в тази посока, двамата оповестиха, че е необходимо изграждането на единен европейски стандарт за борба с явлението, който да намери отражение и в националното законодателство. Докато Кирилов все пак призна, че дефиницията на явлението е проблем и за европейските политици, Рашидов набързо обобщи, че фалшивата новина е „непроверената новина, която няма нищо общо с истината“. Днес той не даде повече информация кой и по какви критерии ще решава коя новина има нещо общо с истината и коя - не.    


Веднага след въвеждането на извънредното положение законопроект срещу фалшивите новини внесе и ВМРО. От партията на вицепремиера Красимир Каракачанов поискаха СЕМ да бъде задължен да контролира онлайн пространството и да спира достъпа до сайтове, ако те разпространявали фалшиви новини. Информацията няма да е задължително да е свързана с короновируса, а може да е от всякакъв характер, поясниха вносителите. Вместо формулировка на понятието "фалшиви новини" ВМРО се спряха на конструкцията "дезинформация в интернет среда". Според вносителите това означава "разпространение чрез социални мрежи, интернет сайтове, или по друг начин в интернет средата чрез интернет страници, достъпни от територията на Република България на публикация, която съдържа невярна информация, засягаща физически или юридически лица".  Формулировката "невярна информация" изглежда доста обща и предоставя широки възможности за репресивно използване. Въпреки това ВМРО предложи имуществена санкция от 500 до 2 000 лв. за собственика на домейна, в която е разпространена въпросната "невярна информация".


 


Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 013 Anonimen 14.05.2020 18:10

    Те трябва първо сами да се глобят.

  • 012 чудо 12.05.2020 22:48

    Хората няма какво да ядат тези мислят само как да напълнят хотелите си с народната пара

  • 011 Anonimen 12.05.2020 19:51

    ГЕРБ, „Обединени патриоти” и ДПС се разбраха министерството на туризма да субсидира чартърните полети с туристи към България-ВИЖТЕ КОИ УПРАВЛЯВАТ

  • 010 Румен Динчев 12.05.2020 09:32

    Който лъже в публичното пространство - конфискация на медията му! Омръзна ми мои приятели, на които сайтове като информиран.нет са им промили мозъците, да споделят откровени техни лъжи!

  • 009 Anonimen 12.05.2020 03:59

    ... и Сталин е казвал какво може и какво не ... БКП Генно - модифицирана си е пак на власт .

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Ограничете физическото натоварване

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ограничете физическото натоварване, наблегнете на