Свързани новини

10.05.2020 19:05

ЕК може да заведе процедура срещу Германия заради решението на съда за ЕЦБ

Видян 2147 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обмисля завеждане на процедура за нарушение срещу Германия заради неотдавнашното решение на Конституционния съд за политиките на Европейската централна банка. Това става ясно от писмо на Фон дер Лайен до евродепутата от Зелените Свен Гиголд, с което разполага DPA, предаде investor.bg.


Федералният конституционен съд възрази през тази седмица срещу закупуването на държавни облигации на ЕЦБ, като за първи път се противопостави на решение на Европейския съд. Поради това Гиголд поиска ЕК започне производство за нарушение.


Фон дер Лайен подчертава, че в момента съдебното решение от Германия се анализира подробно. „Въз основа на тези знания ние проучваме възможните следващи стъпки до производството за нарушение“, пише ръководителят на комисията до Гиголд.


Решението на Конституционния съд повдигна редица въпроси, които докосват ядрото на европейския суверенитет, се казва в писмото. Паричната политика на ЕС е изключителна отговорност. Правото на ЕС има предимство пред националното законодателство и решенията на Съда на ЕО са задължителни за всички национални съдилища, пояснява председателят на ЕК.


Последната дума за правото на ЕС винаги има Съдът на Европейската общност в Люксембург“, пише Фон дер Лайен. „Аз гледам на това много сериозно“.


ЕС е общност от ценности и закон, които Европейската комисия ще поддържа и защитава по всяко време, заключава още германката.


Едва преди дни бившият германски министър на финансите и сегашен председател на Бундестага Волфганг Шойбле (Християндемократически съюз - ХДС) видя опасност за съществуването на еврото след решението на Федералния конституционен съд за покупките на облигации от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ). 


„Възможно е съществуването на еврото сега да бъде поставено под въпрос в други държави членки на ЕС - защото всеки национален конституционен съд може да преценява и решава сам за себе си“, заяви Шойбле пред редакционната мрежа Deutschland (RND/Freitag). „Никой не се радва на тази ситуация“, призна той.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Тихомир Томов 11.05.2020 00:29

    След решението на съде идва ред на Бундесфера !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

телец

Днес идеите ще идват от далечни места

Днес идеите ще идват от далечни места, от хора от