Свързани новини

10.05.2020 13:35

И след 13 юли ще има забрани за пътувания: Ананиев

Видян 3182 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Забрана за влизане на чужденци в България, запазване на задължението за карантина за българите, пристигащи от чужбина, временно спиране на работа на обекти с обществено предназначение - това са мерките, които здравният министър Кирил Ананиев иска да продължат да се прилагат и след 13 юли. Това е датата, до която проектозаконът за продължаването на противоепидемичните мерки, предвижда да останат и след края на извънредното положение, предвиден за 13 май.

В интервю за БНР министърът напомни, че медицинските експерти не изключват нови пикове на заразата вбъдеще.

План за културните институции

В отговор на въпрос за функционирането на културните институции Ананиев съобщи, че от следващата седмица заедно с министъра на културата Боил Банов ще обсъдят план за това при какви условия да започне отварянето на дейности в закрити пространства.

"Ще има определени разстояния, спазване на дистанция, маски и съм сигурен, че не са само това. Не искаме толкова продължителни паузи", каза Ананиев.

Още анализи за детските градини

Правителството и щабът все още изчакват с решението дали да заработят детските градини. Ананиев каза, че в следващите две седмици ще продължи да се изучава опитът на други държави, където дейността на детските заведения вече е възобновена. Ще се отчитат обаче и спецификите в България, в частност - високата средна възраст на персонала там.

Преди време вицепремиерът Томислав Дончев беше споменал като вариант отварянето на средищни градини - например всяка втора или всяка трета, като по-възрастните членове на персонала излизат в отпуск, а работят по-младите.

Голяма въпросителна за международния туризъм

Помолен да коментира ограниченията през очаквания туристически сезон, който министърът на туризма Николина Ангелкова планира да започне от 1 юли, Ананиев върна към сегашната ситуация, в която са забранени пристиганията на граждани от трети страни, и на държави от ЕС с голямо разпространение на коронавируса.

Той подчерта, че сред мерките, които трябва да останат в действие и след 13 юли е и временната забрана на чужденци да влизат в България. "Ще остане забранено влизането на чужденци, така ли?" - попита водещият предаването. "Да на чужди граждани. Ние нямаме право да спираме български граждани, които се прибират", отговори министърът и припомни правилата за 14-дневна карантина след пристигане. След уточнение на водещия, че това е важно за туристическия сектор, който се надяваше на туристическия сезон, Ананиев каза: "Вижте, засега има моя заповед, и като казвам моя, тя е колективна на всички органи, чужденци от трети държави да не бъдат допускани, а има и държави от ЕС и за тях също важи забраната".

Според заповед на министъра от 6 април е забранено влизането в България на небългарски граждани от Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия, Швейцария, Австрия, Белгия, Исландия, Лихтенщайн и Люксембург, както и от всички страни извън ЕС. По данни на Министерството на туризма три от петте държави, изпратили най-много туристи в България през 2019 г., са в забранителния списък - Германия (761 хил.), Турция (649 хил.), Северна Македония (554 хил.).



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

лъв