Свързани новини

09.05.2020 14:45

Властта не знае нищо и за К19, и за икономиката: Костов

Видян 5738 пъти | Коментари 4
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"У нас има проблеми с показателите за епидемията от коронавирус. Те не се събират по издържана статистическа методология. В България още не е ясно кога ще стигнем до билото, кога ще спрем нарастването на активните случаи. Защото ние даже не знаем колко активни случаи има", казва Иван Костов в интерпвю за Дойче веле, в което скицира големите опасности и неизвестни за България и ЕС в кризата с коронавируса.


Добър ден, г-н Костов. Как сте, здрав ли сте?


Да, под карантина.


Г-н Костов, в сряда ЕК прогнозира за България икономически спад от 7.2% през тази година и ръст на БВП от 6% догодина. Подобно развитие се очаква за целия ЕС. Какво смятате за тази прогноза?


Това не ме изненадва. Тази прогноза е в рамките на очакваните щети от карантината и от извънредното положение.


Твърди се, че сегашната икономическа криза е най-тежката от Голямата депресия насам.


Да, може да се окаже такава. И знаете ли защо? Хората я изживяват като много по-тежка в сравнение с предишни епидемии. Тя някак си засегна много болезнено и емоционално човечеството. Имало е и по-страшни епидемии, но хората не са ги изживявали по този начин. Огромно значение за това има глобалният свят с интернет, комуникациите и съвременните медии.


Ако се върнем към България: къде и от какво най-много страда българската икономика?


Вероятно най-вече защото са засегнати сектори на услугите като туризъм, ресторантьорство, хотелиерство, които са от значение за българския БВП. Втората причина е, че по веригата на доставките кризата засяга всички български фирми, които участват в международното разделение на труда. Българската икономика е обвързана с ЕС и сега търпи щети, които идват отвън. На трето място: хората преосмислят много от потребностите си отпреди кризата, например летенето със самолет, пътуванията, почивките. Вижте и огромния спад при покупката на нови автомобили.


Споменахте преди малко глобалния свят. В него - а и в България - се сблъскват обаче две противоположни концепции. Според едната, ограничителните мерки са правилни. Според другата, те са масова психоза и паника. Вие какво мислите?


Зависи в коя фаза от развитието на епидемиологичната обстановка се намираме. Известно е, че 22-23 страни в Европа преминаха пика на активните случаи на болестта. Тоест, за тези страни не съществува риск от претоварване на здравните системи. В тези страни намалява и коефициентът на репродукция, тоест - рискът за предаване на заболяването. Но в България не е така. ЕС вече ни предупреди, но то се вижда и с просто око. У нас заразените продължават да растат експоненциално.

 


продължи >>

Етикети
, , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби