Свързани новини

08.05.2020 15:23

К19 може да се предава чрез секс: Китайски учени

Видян 1669 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китайски учени анализираха резултатите на 38 пациенти, хванали коронавирус - 15, които все още са в болница, и 23, които са се възстановили. Общо 6 мъже, или 16 на сто, са имали вируса SARS-CoV-2, който причинява коронавирус, в пробата си от сперматозоиди, двама от тях вече са се изчистили от заболяването. Учените твърдят, че вирусът може да се задържи много по-дълго в тестисите и може да се разпространи по-късно чрез секс, съобщава британският вестник The Sun, цитиран от БГНЕС.


Изследователят д-р Шикси Цзан казва, че „оцеляването на COVID-19 в спермата на възстановил се пациент поддържа вероятността от заразяване на други хора“. Той добави, че ако по-нататъшните тестове покажат, че коронавирусът се предава по полов път, възстановяващите се мъже трябва да бъдат насърчавани да се „въздържат или да използват презервативи“, за да предотвратят предаването.


Британски експерти смятат, че резултатите са „интересни“. Алън Пейси, професор по андрология в университета в Шефилд, заяви, че не трябва да се изненадваме, ако вирусът, който причинява COVID-19, бъде открит в спермата на някои мъже, тъй като това е устаноено при много други вируси като ебола и зика.


Други учени казаха, че изследването повдига „важни въпроси“.  „Тази констатация повдига възможността COVID-19 също да се предава чрез сперма и по този начин чрез сексуален контакт, може би включително по време на фазата на възстановяване.“, заяви професор Ричард Шарп от университета в Единбург и член на Обществото по ендокринология.


Според него изучаването на продължителността на вируса в пробите от сперма трябва да бъде приоритет, за да се предотврати разпространението на заразата.


 Снимка: БГНЕС




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Тихомир Томов 08.05.2020 18:07

    От ЩАБ-а не са се усетили да го забранят още на 13март .......................иначе през това време преибаха Икономиката изцяло .

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни