Свързани новини

07.05.2020 15:29

Отношението към културата е възмутително: Красимира Стоянова

Видян 1299 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Красимира Стоянова е един от най-високо ценените български артисти по световните оперни сцени. Въпреки че от години живее във Виена, в момента е избрала да прекарва дните на принудителна изолация заради пандемията от Covid-19 на родна земя - в планинската вила на семейството си.


Ситуацията е особено тежка за хората на изкуството - в условията на извънредно положение в много страни по света и у нас всички културни събития са отменени, не работят оперните театри и оркестрите, затворени са и концертните зали. Музикантите живеят в неизвестност кога отново ще могат да работят. Отпаднаха престижни събития, в които Красимира Стоянова трябваше да участва - в нова постановка на "Бал с маски" от Верди във Виенската щатсопер, в Майските музикални тържества във Флоренция, в премиерата на "Танхойзер" от Вагнер в "Ла Скала".


В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" оперната прима сподели:



"Аз съм притеснена не защото съм си вкъщи - аз обичам да съм си вкъщи със семейството, това за мен е най-хубавото нещо. За мен притеснителното е това, че цялата тази обстановка е уравнение със страшно много неизвестни." Тя определи ситуацията като абсурд, защото хората могат да ходят да плуват в обществените басейни, но в същото време театрите са затворени. "По силата на всякаква логика това е парадокс. И, повярвайте ми, това никак не е хубаво за изкуството в света изобщо, но и у нас. У нас изкуството, казано грубо, е "цъфнало и вързало" - защото буквално с минимални средства и огромни усилия нещата се създават и се крепят. И сега само това липсваше. Тотална разруха! Какво ще бъде - никой не знае." - каза Стоянова и определи случващото се като тъжно, но и възмутително.


Въпреки неясното бъдеще, много музиканти създават проекти онлайн, записват клипове или изнасят концерти без публика, които се излъчват за публиката по интернет. В такъв звезден галаконцерт се включи наскоро и Красимира Стоянова по покана на Александър Перейра и фестивала "Майски музикални тържества във Флоренция", който не може да се състои тази година. Заедно в пианистката Мария Принц примата изпя две песни от Джакомо Пучини, като преди това поздрави меломаните по света от дома си в България, а зад нея на камината стоеше икона на Света Богородица. "Аз се старая да работя върху това да укрепвам своята вяра. Моето семейство и аз сме сигурни, че във вярата е спасението, че във вярата е най-голямото успокоение", убедена е тя.


 


Снимка: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Немската икономика

Мрачна прогноза за немската икономика

Група от водещи немски икономически ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови