Свързани новини

07.05.2020 14:05

Правната комисия прие въвеждане на извънредна обстановка с временни заповеди

Видян 2535 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

          След като изтече извънредното положение на 13 май, здравният министър ще има право да обявява извънредна епидемиологична обстановка в страната по предложение на главния здравен инспектор. Целта е да могат да се въвеждат временни епидемични мерки в страната или в отделен район. Това прие правна комисия в парламента с промени в Закона за здравето, засягащи отмяната на извънредното положение на 13 май. Депутатите гласуваха с 14 гласа "за" и 7 "въздържали се". Утре предстои промените да се гласуват от депутатите.


Целта на заповедите на Ананиев ще бъде да се следи обстановката, да се предлагат конкретни мерки и да се защити здравето и живота на българските граждани, обясни министър Кирил Ананиев. Конкретните мерки ще се определят с акт на министъра на здравеопазването по предложение на главния здравен инспектор за територията на цялата страна, на отделни територии или на съответната РЗИ.

Актовете за неспазването на мерките ще се въвеждат със заповед или с наредба, която се обнародва незабавно в следващия брой на Държавен вестник.

Прави се промяна, с която се предвижда министърът на здравеопазването с наредба да определи условията и реда за задължителна изолация на лицата, болни от заразни болести, на заразоносителите, карантина на контактните с тях лица и на лицата, които са влезли на територията на страната от други държави.

Променя се и Законът за извънредното положение, като част от мерките в него ще останат да важат два месеца след отмяната му. Ананиев съобщи, че е сформирал работна група, която в срок до 11 май трябва да изготви и представи в Министерството на здравеопазването необходимите административни актове и наредби, които да са готови при свършването на извънредното положение и евентуално обявяване на извънредна епидемична ситуация.

Като част от предвидените здравни мерки се предвижда болниците да извършват лечение и наблюдение на пациенти с коронавирус, проверка на техническото състояние на енергийните обекти и други.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне