Свързани новини

05.05.2020 16:59

Кьовеши осъди Румъния в Страсбург

Видян 2229 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Главната прокурорка на Европейския съюз Лаура  Кьовеши  осъди родната си Румъния в Европейския съд за правата на човека, защото е погазила две от основните й права – право на справедлив съд (чл. 6) и право на свобода на изразяване (чл.10 ) , защитавани от Европейската конвенция за правата на човека, предаде Сега.


Нарушенията срещу нея са били извършени при отстраняването й от поста главен прокурор на Националния антикорупционен директорат на Румъния заради критиката й към корупцията в изпълнителната власт. Кьовеши, която по-късно бе избрана за ръководител на Службата на европейския прокурор, не е поискала финансово обезщетение за причинените й материални и морални щети от предсрочното прекъсване на втория й мандат начело на директората и от наложения й съдебен тормоз. Тя е преценила, че доказването на правотата й в съда в Страсбург е достатъчно морално удовлетворение.


Европейският съд установи, че нейният случай е бил показателен за посегателствата срещу независимостта на съдебната система в Румъния и че преследването й заради критики срещу налаганата от властите съдебна реформа е предизвикало смразяващ ефект у прокурорите, който ги е принудил да пазят мълчание по такъв важен за обществото въпрос. Законът в Румъния дори не й е позволявал да оспори по съдебен път мотивите за освобождаването й от поста.


Лидерът на Социалистическата партия Ливиу Драгня, който бе главен подбудител на кампанията срещу Кьовеши, в момента излежава в затвора присъда от три години и половина за злоупотреба със служебно положение.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 05.05.2020 21:52

    не се връзвайте с идиотски реклами за борба с холестерола - това е една от измамите на биг фарма, за да пробутват опасни отрови, наречени статини. Те наистина смъкват холестерола, но той не е вреден, а напротив - вредни са тези статини, които съсипват обвивките - мембраните на клетките и причиняват тежки усложнение - деменция, Паркинсон, стопяване на мускули, Рейно прояви, хепатопатия и др. След "ваксините" срещу грип това са едни от най- вредните субстанции.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни