Свързани новини

05.05.2020 13:25

Задържаха на границата ядки с цианид

Видян 1117 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пратката от 20 тона кайсиеви ядки с цианид, задържана от Агенцията по храните през април, не е била предназначена за България. Това уточниха от aгенцията в отговор на запитване от "Хоризонт". 


Яките са внос от страна извън Европейския съюз и е трябвало да преминат транзит през България на път за друга страна-членка на Евросъюза.


Те са задържани още на границата заради наднормено съдържание на цианид в тях. Кайсиевите ядки по принцип съдържат естествен цианид, но не в количества, които могат да бъдат токсични, уточниха за „Хоризонт“ експерти.


В случая проблемът е бил в наднормените количества цианид.


Не за пръв път граничният контрол задържа пратки с ядки. Контролът при тях е завишен отдавна, уточняват от Агенцията по храните.


Конкретната пратка от 20 тона не е допусната до потребителите


Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не е допуснала през април внос от трети страни в Република България и ЕС на 50 920 кг пипер, 6 816 кг. нар и 2000 кг. лозови листа заради наднормено съдържани на пестициди. 


През изминалия месец не е допуснат внос в общността на 11 313 кг сирене и 9 838 кг замразена риба, заради незадоволителна идентификация на храните. 800 кг рибено масло също е възбранено, тъй като не е придружавано от необходими документи по законодателството в сферата на храните, съобщиха от БАБХ.


Всички храни и продукти, при които са установени несъответствия от инспекторите на дирекция „Граничен контрол“, не са допуснати на територията на страната и ЕС. Спазени са Регламентите на ЕС и законодателството на Република България, продукцията е била насочена за унищожаване или е била върната в страната на произход.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне