Свързани новини

04.05.2020 14:26

България заплашва Скопие с вето на преговорите за членство в ЕС

Видян 3265 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Ако до месец юни не заработи смесената историческа комисия и властите в Скопие продължат с фалшификациите на историята, България няма да даде съгласие за започване на предприсъединителните преговори със Северна Македония.” Това коментира евродепутатът Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) пред EURACTIV България.

Той съобщи, че до юни Европейската комисия има срок да изработи мандат за начало на преговорите за членство със Скопие и Тирана. След това трябва да се проведе междуправителствената конференция, на която решението трябва да бъде гласувано единодушно. Дата за тази конференция няма. Възможно е тя да е след края на хърватското председателство на Съвета на ЕС на 30 юни, когато започва германското председателство.

Това са академици, а не политици

От декември миналата годината т.нар. историческа комисия между българските и северномакедонските историци реално не работи. Тя бе създадена по силата на Договора за добросъседство между София и Скопие, който предшестваше Преспанското споразумение за името на Северна Македония. Скопие твърди, че работата на комисия се бави заради отложените избори около кризата с коронавируса.

“Не виждам как една академична комисия от историци и езиковеди, която е базирана на договор, ратифициран и от двете страни, в който ясно е записано, че тази комисия ще основава изводите си изцяло върху исторически паметници, какво общо има тя с предизборните борби в една от двете страни. Ние сме категорично против заради предизборната борба в Скопие да се прекратява работата на комисията. Те са академици, а не политици”, коментира Ковачев пред EURACTIV България.

Една от причините за блокажа на комисията бе подадената оставка от правителството на премиера Зоран Заев, след като Скопие не получи покана за членство за ЕС от първия опит през миналата година. Това вкара страната в политическа криза и индиректно парализира скопските историци.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп