Свързани новини

03.05.2020 09:05

Медици ще бъдат с по-ниски заплати въпреки коронавируса

Видян 2759 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    В болниците има опасения, че въпреки извънредната ситуация с коронавируса и тежките условия на работа медицинският персонал ще получи намалени заплати, пише Сега. Проблемът е, че заради преустановяването на повечето дейности в лечебните заведения те нямат какво да отчетат пред НЗОК. Правителството реши да покрие 85% от средномесечната изработка въпреки затворените отделения, като остави и вратичка да се отпуснат допълнително пари за работа в неблагоприятни условия през март. Засега такива заявки са подадени за София, Видин и Стара Загора, като не е ясно колко отгоре ще получат болниците в трите области.

Решението предизвика недоволство сред медиците, които правят аналогия със схемата 60/40 за изплащане на цялата заплата на хора в принудителен престой. "Точно на нас ли трябваше да е 85%, като за всички други е 100%? С тези пари трябва да се купуват и предпазни средства от болниците, което още повече ще ги намали", съобщи лидерът на синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева в предаването "Честно казано" на Люба Кулезич по "Евроком". Тя призова заради това да се провери къде отиват даренията, тъй като въпреки тях защитните облекла не стигат.

В системата продължават и конфликтите за неясния начин, по който се отпускат допълнителните 1000 лв. за работа на първа линия. "На много места никой от колегите не е получил. Никой в спешното, където съм командирована заради пандемията, не е получил. Тук е първата среща с пациента и не знаеш кой е здрав и кой е с корона вирус. Работя в триаж. Мисля, че е първа линия и дежурствата са по 12 часа", възмущава се акушерка от Варна във "Фейсбук". Сестра от шокова зала в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив твърди, че и там никой не е получил премия. "На коя линия работим от Шокова зала? Никога не знаем какво носят пациентите!", пита жената. Същото казват и акушерки в родилни отделения.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 03.05.2020 11:31

    Има ли друг премиер осъждан 2 пъти официално за изречени откровени лъжи?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

скорпион