Свързани новини

01.05.2020 08:35

1,6 млн. българи под минимума за съществуване, 39% от децата: НСИ

Видян 3682 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

39.9% от децата в България са търпели материални лишения през 2019 г., а за 4.6% от тях нито една потребност не е могла да бъде удовлетворена поради финансови причини. Това посочват данните на Националния статистически институт в изследването за индикаторите на бедност в страната за 2019 г. 


През миналата година 27.5% от децата на възраст до 17 години в България са били изложени на риск от бедност, което е почти 1% повече спрямо 2018 г.  Още по-голям е процентът на децата в риск от бедност сред тези, които търпят материални лишения - 40.6%.

Eдна трета от децата (33.3%) не могат да си позволят почивка извън дома поне една седмица в годината включително празници със семейството и гостуване при роднини. Редовни занимания с плуване или свирене на музикален инструмент не са достъпни  за 29.7%, а екипировка за игри навън като колело, ролери или кънки  не могат да си позволят 31.7%.


Родителите на всяко четвърто дете не могат да му купят книги, а за малко над 17 на сто няма пари за празнуване на рожден ден. 26 % нямат втори чифт обувки за сезона.


НСИ отбелязва, че ситуацията с децата е в пряка връзка с положението на родителите им. Над милион и половина български граждани са живели в бедност през 2019 година. 


През миналата година под линията на бедността от 413 лева на човек от домакинство са били 22,6% от българите.

Анкетата на националната статистика показва, че всеки пети у нас живее в материални лишения, тоест налага си ограничения по 4 от 9 показателя в анкетата на института. 36.5% от българите не могат да поемат неочакван разход. 


Над 35 на сто не могат да си позволят едноседмична почивка, а приблизително всеки трети се затруднява да си покрие сметките, предаде бТВ.






Етикети
, , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне