Свързани новини

29.04.2020 15:08

Правни трикове спират ефективните наказания за дрогирани шофьори

Видян 2622 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     По-строги наказания ще има за шофирането в нетрезво или дрогирано състояние! Това става ясно от мотивите към законопроекта за промени в Наказателния кодекс на ГЕРБ, препоръчан и от премиера Бойко Борисов преди дни.Този път повод за връщането на темата на дневен ред стана жестокият инцидент, при който на Великден загина журналистът Милен Цветков, след като автомобилът му беше ударен от дрогиран 22-годишен шофьор. В момента наказанието при причиняване на смърт заради шофиране , след употреба на наркотично вещество е от 3 до 15 години. Сега предложението е то да бъде увеличено на от 5 до 15 години, в особено тежки случаи – от 6 до 20 години. Предлагат се и по-високи наказания за средна или тежка телесна повреда при инцидент по вина на пиян или дрогиран водач, както и по-високи санкции за шофиране в нетрезво състояние.


"Правен свят" потърси за коментар по темата с катастрофите, причинени от дрогирани шофьори и последиците за тях, Диана Русинова, председател на УС на Европейския център за транспортни политики.


Г-жо Русинова, по-строги наказания за дрогирани шофьори и увеличаване на минималната граница на наказанията за причиняване на смърт след употреба на наркотични вещества предлагат управляващите след поредния тежък пътен инцидент, при който загина журналистът Милен Цветков. Какво показва обаче статистиката през последните години? Има ли ръст в броя на катастрофите след употреба на наркотици?


Като цяло за Европа статистиката показва, че този тип пътно-транспортни произшествия след употреба на наркотици се увеличава. Това дори е един от четирите приоритета, които са заложени в последния работен документ на Комисията, който е свързан именно с борбата с пияни и дрогирани водачи. Комисията, за да насочи вниманието си към този проблем се дължи основно на факта, че той набира все по-голяма сила и той очевидно се превръща в сериозен в последните години и това не изключва България. У нас също доста в последно време увеличихме броя на тези катастрофи.


Другият основен проблем е, че много често поради различни правни трикове и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв