Свързани новини

29.04.2020 17:21

Как 5 млн. евро и хиляди кубически метри фекални води изтекоха във Варненското езеро

Видян 3571 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Между 6 и 8 хил. куб.м силно замърсени фекални води се изливат всеки ден във Варненското езеро от скъсан тръбопровод
    Тръбата не е била вкопана в дъното на езерото, както е било предвидено в проекта за изграждането й на стойност 5 млн. евро.
    За ремонта са необходими 1.3 млн. лв., но няма яснота нито кой, нито кога ще го извърши.

Всички отпадни води от фекалната канализация на варненския кв. "Аспарухово" с над 27 хил. жители месеци наред се изливат безконтролно във Варненското езеро. Това показа проверка на "Дневник" по сигнал за авария с подводния тръбопровод, който свързва квартала с пречиствателната станция в с. Тополи. Заради разнопосочната информация, която дават институциите, ангажирани със случая, точните мащаби на замърсяването остават тайна. Причините, довели до него - също.


Собственик на тръбопровода е община Варна, а негов оператор - местното ВиК дружество. Според директора му Валентин Вълканов количеството на фекалните води, които изтичат във Варненското езеро, е между 6 и 8 хил. куб.м дневно. Информацията за това

колко дълго продължава замърсяването

е твърде противоречива.

Пред "Дневник" Вълканов обясни, че аварията е била забелязана през октомври м.г. Според него тя станала видима едва когато в участък от езерото започнали да се събират ята гларуси заради внезапното струпване на голямо количество риба.

От местната администрация във Варна обаче твърдят друго - че замърсяването е започнало доста по-рано. "Информация за възникнал дефект на транспортиращ водопровод е подадена от "ВиК - Варна" ООД на 20 август 2019 г., съобщиха от там в отговор на въпроси, зададени от "Дневник".

Трета версия, съвършено различна от предходните две, има Министерството на околната среда и водите. В писмен отговор на зададените въпроси от там съобщиха, че нямат информация за точната дата, на която е настъпила аварията. Тя станала очевидна чак когато било установено, че фекалните води от помпената инсталация в кв. "Аспарухово" изобщо не стигат до пречиствателната станция за отпадни води на Варна в с. Тополи. От отговорите на екоминистерството не става ясно кой точно е установил, че нещо с тръбата, прекосяваща езерото, не е наред.

Пак в отговор на въпроси, зададени от "Дневник", от екоминистерството признаха, че не знаят какво е количеството на канализационната вода, която се е изляла във Варненското езеро от началото на аварията до сега. А така и

мащабът на замърсяването остава неясен или запазен в тайна.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци