Свързани новини

29.04.2020 14:04

Корона чао е кич и подигравка с Bella Ciao

Видян 2610 пъти | Коментари 2
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако премиерът Борисов се пита защо председателят на Европейския парламент Давид Сасоли не пожела да се качи на джипа му - тв студио, за разлика от Урсула фон дер Лайен, трябва да знае, че все по-малки са шансовете италианецът с това точно име тепърва да го стори. В техните учебници по история и цивилизация, както се наричат, задължително се спират на партизанското антифашистко движение и неговия химн Bella Ciao. Когато ние стигнахме до нея в лицея, и се шегувахме с думата "партиджано" в текста, като я обръщахме на "пармиджано", изядохме по един пердах зад врата от учителя ни по този предмет господин Масимео. След като педагогично ни потупа за пръв и последен път - не силно, но така, че да разберем, че не сме прави, човекът разказа извън учебникарски какво е за италианците тази съпротива. Вълнуващо го направи, така че да почувстваме за какво иде реч. И го разбрахме отлично. Дадохме си сметка и за българската история. Действието на моята случка с Bella Ciao се развива по време на първия кабинет на Берлускони, който  никакъв начин не може да бъде обвинен в залитане към комунизма и към социализма. Историята трябва да се познава, особено от политиците, за държавниците пък -  задължително. И нашата, и европейската. Но случката е също така и актуална, заради надуваното в премиерския джип - тв студио тези дни парче Корона чао. Освен кич, то е и подигравка с нещо, с което човек е странно да се майтапи, както и да пиарства с чували и камиони с трупове.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 03.05.2020 18:44

    Преведете италианската песен на български език , за да разберете какво се пее в нея . За да я слуша човек , значи той не е уверен в бъдещето , което го очаква .

  • 001 Anonimen 29.04.2020 17:20

    Наивно е да се очаква нещо повече от еднокнижник

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Енергията ви днес е насочена към творческо и плодотворно изразяване

Енергията ви днес е насочена към творческо и