Свързани новини

28.04.2020 20:04

Само 3 дезинфектанта отговарят на изискванията на СЗО, цените - до 259 лв. за литър

Видян 4075 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Само 3 от 21 изследвани дезинфектанта съответстват напълно на препоръките на Световната здравна организация за концентрацията на алкохол, показва тест на "Активни потребители". В същото време цената им варира от 15 до 259 лева за литър, предаде dir.bg.

Според рецептата на СЗО

Основното изискване е концентрацията на алкохол в препаратите.

● 80% (обем/обем) еквивалентно на 70% (тегло/тегло) етилов алкохол или 75% (обем/обем) изопропанол;

● 1,45% (обем/обем) глицерол;

● 0,125% (обем/обем) водороден пероксид;

● дестилирана вода до 100% обем.

Препоръчително е изходният алкохол да е чист 96%, без добавки и денатуриране. Водородният пероксид се използва за да убива спорите на бактериите, които в повечето случаи са устойчиви на алкохолите. Глицеролът в препоръчителната концентрация се смята за достатъчен протектор за кожни раздразнения. След смесване на компонентите трябва да престои поне 72 часа защото това време е необходимо за да може водородния пероксид да убие спорите в съдовете и да се разгради.

Пропуските в изследваните 21 проби у нас започват още от съдържанието на етикетите (резултатите от теста вижте в приложените снимки). При един продукт, с наименованието Dettol, не е изписан производителят. При същия са "пропуснали" и активното вещество. При други 6 препарата отсъства информация за концентрацията на активното вещество (% алкохол). Празнини има и при описанието на помощните съединения. В 6 продукта те отсъстват. При 2 търговски марки не са поставени задължителните надписи и пиктограми за опасност (риск от запалимост).

Анализът на цените

Ако се преизчисли цената за 1 литър, се виждат огромни разлики при различните продукти. Тя варира от 15 до 259 лева за литър. Няма ясна връзка между цена и качество, ако то е измерено в концентрация на алкохола. Някои от евтините продукти съответстват на критериите за дезинфектанти за ръце. Обратно, при скъпи марки се установява недостатъчна концентрация на алкохол, но пък се набляга на присъствието на безмислени добавки от масла и парфюми.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

лъв