Свързани новини

28.04.2020 10:37

Ангелкова: Планираме от 1 юли да стартира активен летен сезон

Видян 1573 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Планираме от 15 юни да започне подготовката, и от 1 юли да стартира активен летен сезон, съобщи още министърът на туризма. Това съобщи на извънреден брифинг в Министерски съвет министърът на туризма Николина Ангелкова. Единни правила за поетапното отваряне на границите на ЕС между държавите-членки и за пътуване вътре в ЕС е обсъдила Ангелкова на видеоконфенция с нейни колеги в понеделник, съобщава бТВ. Това трябва да бъде съпроводено с единен протокол и правила, свързани със спазването на единни здравни стандарти за местата за хранене и правилата, които туристите трябва да спазват. „По този начин нашата работа ще е много по-лесна и хаосът ще бъде много по-малък“, каза Ангелкова.


„Предложих и колегите от другите страни ме подкрепиха, да се създаде т.нар. Европейски компенсационен фонд при пътуванията, който да може да подпомогне ликвидност на туроператорите и да гарантира защитата на потребителите. Така ще избегнем този затворен кръг за невъзможност да се възстановяват средства, което би довело до масови фалити“, разкри Ангелкова.


„Туризмът в целия ЕС и в целия свят се намира в тежка и безпрецедентна криза. Важно в момента, особено за нас като държава, в която туризмът заема 12% от БВП и ангажира 11% от работещите, - всеки един със своите действия е важен, за да промотираме България като туристическа дестинация. Важно е са обединим усилията си като местни власти и бизнес, за да отстояваме своите интереси с оглед максимално бързо възстановяване след кризата“, смята министърът на туризма, която е срещнала подкрепа от своите колеги.


На срещата е било обсъдено и създаването на Възстановителен план след започване на бавното възстановяване след излизането от кризата с вируса. „Настоях туризмът да има своето видимо и ключово място, като се обединихме около цифрата – 20% от европейските средства да бъдат целево насочени към туризма“, заяви Ангелкова.


„Поисках ясни критерии за разпределянето на тези средства, които да бъдат на принципа на солидарността, както и ад има отделна бюджетна линия и грантови схеми, които да бъдат насочени към туризма, и които да могат да се използват както от бизнеса, така и от държавата и местните власти. Преди тази криза бизнесът не можеше да ползва директно грантови схеми, но тъй като ситуацията се промени, смятаме, че това е ключово", допълни министърът на туризма.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

рак