Свързани новини

28.04.2020 09:47

Провали се Горанов дългов търг

Видян 2448 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерство на финансите отхвърли всички подадени поръчки за държавни ценни книжа на проведения по-рано аукцион, предаде iconomist.bg. Това означава, че предложените 200 млн. лв. петгодишни книжа няма се продадат на инвеститорите (банки, пенсионни фондове и застрахователни компании) заради неизгодните ценови условия, които те са поставили.


Средната цена на допуснатите до участие в аукциона поръчки е била 97.45 лв., за всеки 100лева номинален дълг, върху които парвителството да плаща лихва. Именно комбинацията от лихвата плюс отбива от номиналната цена, по която се придобиват дълговите книжа, формира доходността. Ако аукционът не беше отменен средната годишна доходност щеше да е 0.56%, а това е повече от постигнатата при аукциона за 10-годишни ДЦК предложени на 13 април.


Подобно развитие щеше да е крайно неприятно за държавата, защото щеше да оскъпи по-краткосрочния дълг в сравнение с дългосрочния, а това е сигнал за недоверие в публичните финанси.


В случая пробемите са два – отбивът от номинала, който инвеститорите са поискали е твърде голям, и второ - създава се уявимост международните пазари да накажат България като поискат също по-висока доходност по облигациите, които се очаква правителството да предложи през май. По информация на „Ройтерс“, която Министерство на финансите още не е потвърдило или отрекло, държавата ще опита да изтегли заем от поне два милиарда евро (3.91 милиарда лева), предлагайки глобални облигации на международните пазари.


Практиката показва, че чуждестранните инвеститори искат по-голяма доходност по предлагания държавен дълг и пускат поръчки с дори по-голям отбив от номинално поемания дълг. В случая с проваления аукцион, държавата показа на чуждестранните пазари как българските институционални инвеститори разглеждат новия държавен дълг.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

риби