Свързани новини

27.04.2020 09:25

Родители на 7-класници искат втора дата за изпитите

Видян 3576 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

       Родители на седмокласници изпратиха писмо до просветния министър Красимир Вълчев с настояване да бъдат предвидени резервни дати за провеждане на изпитите след 7 клас. Причината е, че се намираме в условия на пандемия и няма гаранция, че някое от децата няма да е болно точно в дните на матурите, предаде Дарик.

Авторите на писмото до Вълчев посочват, че не би било справедливо някои деца да получат само точките от оценките в дипломата и нула точки от изпитите, които биха пропуснали, само защото те и родителите им са се заразили и разболели. Припомня се, че вече имаше подобен прецедент - през 2012 г., когато беше земетресението в Перник и се направи изключение за децата от града.

Писмото беше подготвено от родителите преди да стане ясно, че МОН обмисля да изпрати на училище само учениците от 7 и 12 клас - риск, с който не са съгласни повечето от родителите. Страховете са, че 13-годишните тийнейджъри няма да спазват мерките за дистанция, нито ще носят маски и много от тях може да се разболеят точно за изпитите в началото на юни. Отделно от това рискът от заразяване е и за семействата им, но и за учителите, повечето от които в българското училище са на възраст над 50 години.

По груби изчисления, става въпрос за няколкостотин хиляди българи, които биха били изложени на заразата, ако на училище се завърнат близо 100 000 ученици от 7 и 12 клас в училище.

"Защо досега спазвахме мерките? Всичко тогава загубва смисъл", питат се изненадани родители, които очакваха учебната година да бъде завършена дистанционно, а децата да отидат на училище само за самото НВО по български и по математика.

Под писмото до Красимир Вълчев са се подписали родители от много градове на страната, сред които София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Перник, Търговище, Велико Търново и други, съобщиха авторите за Dariknews.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Енергията ви днес е насочена към творческо и плодотворно изразяване

Енергията ви днес е насочена към творческо и