Свързани новини

25.04.2020 08:24

КПКОНПИ осъдена за 40 хил. лв.

Видян 2050 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Антикорупционната комисия КПКОНПИ е осъдена да плати общо 40 хил. лв. на двама съпрузи, срещу които е водила дело за конфискация, от което сама се е отказала. Това видя "Сега" в решението на съдия Ралица Костадинова от Окръжния съд във Варна. То не е окончателно и може да се атакува пред апелативния съд в града, който би могъл и да увеличи обезщетението.


Пред съда КПКОНПИ пледира, че няма доказателства за нейната отговорност - просто изпълнявала закона. Комисията настоява още, че е "специален държавен орган, елемент от системата на администрацията, но нейните актове и действия нямат пряко въздействие върху правната сфера на лицата".


Двамата съпрузи са поредните, които печелят дело по Закона за отговорността на държавата срещу комисията. Те настояват да получат по 75 хил. лв. за моралните щети, причинени им от КПКОНПИ, но съдът оценява страданията им от производството по конфискация, водено срещу тях, на по 20 хил. лв. Според магистратите това ще компенсира невъзможността им да водят нормален финансов живот, влошения им имидж пред кредитните институции и трайното им положение на неизправни длъжници. Искът им за 416 хил. лв. имуществени вреди е отхвърлен. Част от имуществените вреди са заради провалена заради наложените по искане на комисията възбрани върху имоти. Друга част е заради ипотечен заем, който те са изплащали.


Комисията е водила дело срещу семейството и по време на производството срещу тях, имуществото им е блокирано. През ноември 2014 г., когато искът за конфискацията трябва да се гледа от съда, от комисията се отказват от него след тълкувателно решение на Върховния касационен съд. Причината е, че няма "връзка между незаконно придобитото имущество и ответниците", т.е. съпрузите.


Заради производството по конфискация през 2012 г. по искане на КПКОНПИ са наложени обезпечителни мерки върху няколко имота на семейството - лозе в Евксиноград, в което има сграда и гараж, два апартамента в центъра на Варна, поземлен имот с двуетажна сграда в с. Млада гвардия. През 2014 г. е наложена възбрана и върху казана им за ракия в същото село. Запорирани са сметките и автомобила им. Обезпечителните мерки са вдигнати едва през май 2017 г.


Заради производството по конфискация съпрузите не успели да изпълнят предварителен договор за продажба, по силата на който щели да прехвърлят лозето и един от апартаментите за общо 250 хил. лв. Наложило се да платят неустойки.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Новините от Мисирково 25.04.2020 15:05

    Цацаров част ли е от криминалния преход? ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА https://www.segabg.com/category-observer/cacarov-chast-li-e-kriminalniya-prehod Според Стефан Стефанов (практикуващ адвокат и доскорошен дългогодишен преподавател по право в СУ "Св. Климент Охридски") Цаци на Шиши и Мутрьо Пръстовете е пълничка и очилата част”” от криминалния контингент: "Гледам го сега главният прокурор и се чудя дали да му дам поле за изява? Много го харесвам и ще му дам подсказка. През 2012 г. в Пловдивския съд имаше едно много интересно дело. По делото имаше едно СРС, в което се говореше за един високопоставен пловдивски магистрат, който бе поискал шестцифренна сума за да оправи едно дело. Магистратът бе описан като *пълен, с очила*, а и името му се споменаваше. Прокурорът по делото потвърди пред съда, че се чуват имена и шестцифрени суми и каза , че се касае за *ОПГ*, така е записано в протоколът. Съдът веднага засекрети делото без да постанови това в протокола. По – интересно беше едно ВДС. На видео файл се виждаше как високопоставеният магистрат си иска сумата от един осъден на тринадест години затвор. Файлът беше правен в някакъв ресторант. Виждаха се осъденият, баща му и магистратът. Когато делото стигна до ВКС съдиите Мавров и Имова разпоредиха доказателствата по делото да бъдат унищожени. А дано, ама надали. Чудя се сега каква ще стане ако някой вземе та изпрати *унищожените доказателства* на президента или руският посланник ? Сега трийте и размазвайте, господин главен прокурор!"

  • 001 лична отговорност 25.04.2020 14:46

    Пацо терасата или целия специален държавен орган да си извадят от личните сметки и да платят, а не бедните им поданици. За какво взимат такива огромни заплати като нанасят материални щети на бълг.народ дали заради некомпетентност или по други причини, всеки да си носи отговорност!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

водолей