Свързани новини

23.04.2020 13:42

300 миньори от Рудозем остават без работа през юни

Видян 1228 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Има опасност над 300 миньори да останат без работа, след като предприятието "Рудметал" бъде затворено. За това алармира пред Радио Пловдив кметът на община Рудозем Румен Пехливанов, предаде БНР.


По думите му повече от година има затруднения в работата на това предпирятие, като през последните месеци рязко е спаднала цената на металите на международните борси, което води до ликвидиране на дейността.


"За Рудозем рудодобивът е структуроопределящ отрасъл - в "Рудметал" са заети 350 души, като около 300 души се очертава да загубят работата си до месец", обясни кметът.


Пехливанов припомни, че физическата ликвидация на 1 рудник означава да бъде наводнен и е почти невъзможно да бъде пуснат отново при бъдещ интерес от нов инвеститор.


От предприятието вече са уведомили Инспекцията по труда за предстоящите съкращения. "Това е огромно притеснение за мен, трудно се спи с тази мисъл. Ние сме малка община и това е страхотен удар върху местната икономика и не можем да си го представим. По-важното е да се види какво може да се направи и да се търсят изходи", посочи кметът.


Румен Пехливанов обясни, че вече три пъти са се събирали с ОбС, предстои следобед среща и с областния управител Недялко Славов.


"Набелязваме мерки, за да търсим варианти да привлечем друг инвеститор да поеме рудника. Не е ясно икономически ли е проблемът или в мениджмънта на предпиятието", каза още кметът на Рудозем.


Изпълнителният директор на "Рудметал" инж. Митко Младенов обясни пред Радио Пловдив, че ще бъдат освободени 250 души - 90 % от персонала на предприятието от началото на юни. "Причината е, че спада търсенето и цената на металите на международните борси. Пандемията утежни положението. Направихме всичко възможно, правихме частични съкращения, разпродадохме и дълготрайни материални активи, но не можем повече да удържим положението", обясни директорът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.