Свързани новини

23.04.2020 13:12

Меркел: Германия е готова „значително“ да увеличи приноса си в бюджета на ЕС

Видян 2655 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Канцлерът Ангела Меркел заяви днес, че Германия е готова да направи „значително по-висок“ принос в бюджета на ЕС, за да помогне на Съюза да се справи с последиците от пандемията с Covid-19, предаде БНР.


Тя заяви това на депутатите в Берлин преди очакваните по-късно днес тежки преговори на лидерите на ЕС за гигантския спасителен пакет за ЕС, който поднови силното разделение между северните и южните страни членки.


„В дух на солидарност ние трябва да сме готови да направим коренно различен, биз хаказа значително по-висок принос в европейския бюджет за определен период“, каза Меркел в речта си.


„Защото искаме всички членки на ЕС да имат възможността икономически да се възстановят“, мотивира се тя.


В същото време Меркел посочи, че европейският бюджет трябва да бъде крайъгълният камък „за такава програма от стимули“ за 27-те членки.


„Вече десетилетия европейският бюджет е изпитван и тестван инструмент за общи задачи в ЕС“, каза тя.


Очаква се по-късно днес лидерите на ЕС да потвърдят спешния пакет от 540 милиарда евро и да обсъдят планове да Европейски фонд за възстановяване за икономиките на страните в съюза след кризата.


Германия смята, че предложеният фонд може да бъде финансиран от новия седемгодишен бюджет на ЕС, който сега се договаря.


Вграждането на фонда за възстановяване в бюджета за 2021-2027 се предпочита от северните страни, тъй като го поставя във вече установени рамки. Но това създава допълнителни усложнения за вече трудните преговори за приоритетите на ЕС в изразходването на средствата в идните години, посочва АФП.


Това създава и възможността източноевропейските членки на ЕС да бъдат помолени да се откажат от пари за развитие, за да може с тях да бъде платено икономическото възстановяване на южни страни като Испания и Италия, които бяха тежко засегнати от пандемията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

водолей