Свързани новини

23.04.2020 11:33

Не бива да се жертват правата на хората: БСП

Видян 1875 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

        „Сезирахме Конституционния съд за достъпа на МВР до телефоните на граждани под карантина. Опасенията ни са, че под благовидния предлог за запазване на общественото здраве и под прикритието на извънредното положение, се внасят текстове, които да важат и след това положение. Те могат потенциално да създадат опасност за проследяване на хората, без да има основания за това“. Това каза Крум Зарков, заместник-председател на ПГ „БСП за България“, пред БТВ.
„Промените, които се пришиха към Закона за извънредното положение засягат и друг закон – Закона за електронните съобщения – и бяха направени по един типичен тертип, който ние също атакуваме пред Конституционния съд, а именно – без връзка с обсъждания законопроект, идва депутат и прочита от хвърчащ лист текст, който никой не е виждал дотогава. Няколко минути по-късно текстът е гласуван и става закон. Тези текстове, разписани в Закона за електронните съобщения, няма да паднат от само себе си с отмяната на извънредното положение – те са направени, за да останат“, обясни Зарков. „Реагирахме много остро на тези промени в парламента и още тогава предупредихме, че ако не се вслушат в думите ни, ще отнесем въпроса в Конституционния съд. Спазихме това обещание“, добави той.
По думите на социалиста в момента Законът за електронните съобщения позволява предоставяне на трафични данни, част от които са локализиране на местоположението чрез мобилния телефон, на органите на МВР след съдебно решение с цел предотвратяване на тежко престъпление. С новата поправка, когато някой е поставен под карантина, МВР ще може директно да поиска тези данни от оператора, без да търси предварителното съдебно решение и едва след това да информира съда за това, което се е случило. Зарков подчерта, че това позволява не само на тези, които са под карантина, но и на т.нар. контактни лица да бъдат проследявани


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали