Свързани новини

22.04.2020 10:05

Инфекцията в Иван Рилски тръгнала след заблуда от бързи тестове

Видян 3558 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Заблуда на медицинския персонал въз основа на първоначално направени бързи тестове е довела до вътреболничната инфекция с Covid-19 в столичната университетска болница "Свети Иван Рилски", стана ясно във вторник, когато от лечебното заведение изнесоха хронология на събитията, предаде Медиапул.



По-рано оперативният щаб за борба със заболяването съобщи за 12 медици и четирима пациенти, които са се заразили. Реалният брой на инфектираните в болницата пациенти обаче не е напълно ясен и вероятно е по-голям.


От изнесената в последствие информация от болницата стана ясно, че до тази ситуация се е стигнало тъй като пациент с левкемия, който е първоначалният източник на заразата, в началото на приемането му е дал два отрицателни бързи теста. Въпреки че той е бил диагностициран и с пневмония още на 7 април, минават 10 дни преди да бъде тестван отново. През този период не му е направен и PCR тест, каквато е принципно препоръката за всички лежащо болни пациенти с пневмонии в болниците. Едва на 17 април след поредното му влошаване пациентът е тестван с бърз тест, който вече е положителен и оттам ситуацията се разплита.


От болницата казаха пред Mediapool, че преценката към онзи момент е била такава на базата на двата първи отрицателни теста и заради това е минал период от 10 дни без изследване. След този случай обаче болницата е ревизирала протокола си за действие. От днес вече разполага и със собствена лаборатория за PCR диагностика и казва, че ще тества всеки подозрителен пациент със симптоми на Covid-19 и с PCR тест.


Минават повече от 2 седмици в неведение


Инфекцията е тръгнала от пациент с остра левкемия и вирусен хепатит, който е приет за лечение в болницата на 3 април. При постъпването му той е тестван с бърз тест за коронавирус, който е отрицателен. Болницата изследва всичките си новопостъпващи пациенти с бързи тестове за коронавирус, уточняват от лечебното заведение. Първоначално пациентът е настанен в Клиниката по гастроентерология за овладяване симптомите на хепатита, след което е преместен в Отделението по хематология за лечение на основното му заболяване.


На 7 април състоянието на пациента се влошава. Установена е пневмония. Направен му е втори бърз тест за коронавирус, който отново е отрицателен. Назначена е подходяща антибиотична терапия.


Десет дни по-късно, на 17 април през нощта състоянието му се влошава още. Вече е налице и дихателна недостатъчност. Направен му е трети тест, който този път се оказва положителен. На следващия ден – 18 април ръководството на клиниката взема решение да тества с PCR метод всички болни и персонала на отделението. На въпрос защо са чакали 10 дни, без да изследват пациента с пневмония с PCR, каквито са действащите препоръки, от болницата обясниха пред Mediapool, че е било преценено така на базата на двата отрицателни бързи теста към онзи момент.


продължи >>

Етикети
, , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

стрелец

Последвайте интуицията си

Ако днес почувствате необходимост да се оттеглите и