Свързани новини

21.04.2020 11:26

Поне 5 работни дни през март, за да кандидатстваш за безлихвен кредит

Видян 2622 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Правителството впряга ресурс от около 4,5 млрд. лева за подпомагане на малкия и средния бизнес, самонаетите лица и тези, които заради кризата са в неплатен отпуск и няма да могат да полагат труд". Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов на пресконференция в Министерски съвет с участието на премиера Бойко Борисов, предаде Нова тв.

Горанов представи пакет от финансови мерки за справяне с икономическите последствия от пандемията от коронавируса.

Физически лица, засегнати от епидемията и извънредното положение, при липса на друга причина, които са в неплатен отпуск ще трябва да имат работни поне 5 работни дни през март, за да получат право да кандидатстват за безлихвен кредит.

"Самоосигуряващи се лица, прекратили дейност или имат поне 20% спад на доходите, имат право да кандидатства за кредити до 4 500 лева, безлихвен, с гратисен период от 12 месеца и срок за издължаване до 5 години", заяви Горанов.

Кандидатстващите няма да дължат никакви такси по кандидатстване и могат да погасят задължението си предсрочно без наказателна лихва.

Те могат да кандидатстват пред 12 търговски банки.


Вторият инструмент е кредити за осигуряване на ликвидност на малкия и среден бизнес. Необезпечени оборотни кредити до 300 000. Ще бъде управляван от Българска банка за развитие през търговските банки. Очакваният портфейл кредити, който ще се получи по този инструмент може да достигне 2 млрд. лева. Срокът за кандидатстване е до края на 2020 година.


Инструмент за капиталови инвестиции отново чрез фонда на фондовете - предназначен за компании с потенциал да подпомогнат и възстановят икономиката след кризата, особено в сферата на иновациите и дигитализацията. Това са около 400 фирми стартиращи предприятия.


Фондовете за градско развитие не са нов инструмент, но в периода на кризата са изключително атрактивни от гледна точка на обстоятелството, че тези фонове за градско развитие могат да се финансират дейности, които обичайно не са банкериуми и трудно могат да бъдат финансирани по обичайната банкова дейност.


Ресурсът, който ангажираме чрез тези няколко финансови инструмента, е в порядъка на милиарди и се надявам максимално бързо да достигне до бенефициентите.


До дни ще разработим допълнителни информационни материали под формата на клипове за тези инструменти, уточни финансовият министър.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 21.04.2020 12:47

    Дребното,недоносено счетоводителче плаща ли наем или както ще се окаже къщата е негова.

  • 001 Anonimen 21.04.2020 12:47

    Дребното,недоносено счетоводителче плаща ли наем или както ще се окаже къщата е негова.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв

Доста работа ви чака днес


Доста работа ви чака днес. Със сигурност няма да