Свързани новини

19.04.2020 08:34

Днес никой не бива да тъгува и скърби: Патриархът

Видян 2232 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Православните християни у нас посрещнаха най-светлия празник - Възкресение Христово! В този ден се сбъдват думите на Божия син, който предрекъл, че ще възкръсне на третия ден след смъртта си. Неговото Възкресение символизира победата над злото и смъртта.

 В София, пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ българският патриарх Неофит оглави пасхалното богослужение и поздрави българския народ с тържествено слово. Богослужението беше в съслужение със Западно- и средноевропейския митрополит Антоний. 


Минути преди полунощ пред храм-паметника Св. Александър Невски имаше по-малко хора, които стояха на необходимото разстояние един от друг. Повечето от тях бяха млади хора и семейства с деца, предаде Нова тв.
 
Главата на Българската православна църква поздрави вярващите с думите, че днес никой не бива да тъгува и скърби, трябва да забравим за тревогите и  изпитанията, защото посрещаме празника на празниците, който възкресява в сърцата ни вярата, надеждата и любовта:

„Макар и днес по Божие допущение, заедно с целия свят, и ние да преминаваме през тежкото изпитание на пандемията и да скърбим заедно с всички за жертвите, които човечеството дава в борбата с невидимия противник, нищо не може да помрачи нашата Пасхална радост, защото тя е плод на вярата и на нашето общение в Светия дух и която извира от дълбините на сърцата ни“.

Във Варна пред катедралния храм „Успение Богородично“ Варненският и Великопреславски митрополит Йоан поздрави присъстващите с Христовото Възкресение.

Хората си взеха от Благодатния огън. Те не бяха толкова много както обикновено, голяма част от тях влязоха и в храма, но спазваха абсолютно всички изисквания – бяха  с маски и стояха на отстояние. Митрополит Йоан  благодари за непоклатимата им вяра и каза:

„Вярваме че Силата Божия и обединените усилия на нашия мил народ ще можем да се вдигнем към нов живот и като се опрем на нашата спасителна православна вяра, която изповядваме всеки път, когато провъзгласяваме великата и спасителна пасхална вест: „Христос Воскресе!“, ще имаме убедеността, че благодатта на възкръсналия Христос ще разсее вредоносното поветрие на болестта. Воистина Воскресе Христос! Амин!“



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

телец