Свързани новини

17.04.2020 11:04

Трайно безработните задължително 14 дни ще прибират реколтата след промяна в Закона за насърчаване на заетостта

Видян 5329 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Трайно безработните ще работя задължително за 14 дни в нивите след промяна в Закона за насърчаване на заетостта. „Вече са проведени разговори със синдикатите в земеделието, имаме консенсус и започваме процедура за промяна в Закона за насърчаване на заетостта“, съобщи за Агрозона министърът на земеделието Десислава Танева. И в момента трайно безработните, които са на социални помощи, за да ги получават трябва да положат общественополезна дейност. „Предвижда се възможността такава обществено – полезна дейност да бъде и работата по прибиране на реколтата. Надявам се, че това индиректно ще бъде облекчение за тези земеделски браншове, които имат много висока временна заетост при прибирането на реколтата“, коментира още тя.

От думите на министъра стана ясно, че трудът, който ще се полага е задължителен, но който не желае да се труди, може да се откаже и да не получи помощ. Остава обаче възможността безработните да избират между работата на полето и дейностите, свързани с почистването на селищата.

Промяната става по предложение на АЗПБ

По този начин се отговаря положително на предложението, направено от Асоциацията на земеделските производители в България в началото на месеца. „Отправихме предложение до министър Десислава Танева безработните лица, които са регистрирани в „Бюрата по труда“ в цялата страна, да могат да полагат обществено полезен труд в сферата на селското стопанство. Хиляди българи се регистрират ежедневно на трудовата борса, а земеделието страда от остър недостиг на работници. В тази кризисна ситуация ще бъде изключително полезно те да помагат в земеделските стопанства. Уверявам, че работа има, и въпреки студената пролет, очакваме добра реколта от плодове и зеленчуци “ коментира  Венцислав Върбанов, председател на АЗПБ.

В други страни хората се записват доброволци, за да прибират реколтата, а при нас се коментира темата, дали изобщо безработните, които получават помощи от данъците на трудещите се, могат да полагат този вид обществено-полезен труд.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 17.04.2020 13:20

    На сила хубост не става! Тези мерки ще доведат до увеличаване на битовата престъпност.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...