Свързани новини

16.04.2020 16:44

Фармацевтите зад проф. Стоименова

Видян 2344 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Управителният съвет на Регионална фармацевтична колегия София-столична прие Декларация в подкрепа на проф. Асена Стоименова, председател на Българския фармацевтичен съюз.


 


ДЕКЛАРАЦИЯ


 


НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА РЕГИОНАЛНА ФАРМАЦЕВТИЧНА КОЛЕГИЯ СОФИЯ-СТОЛИЧНА


 


Управителният съвет на Регионална фармацевтична колегия София-столична изразява своята пълна подкрепа към проф. Асена Стоименова, председател на Българския фармацевтичен съюз,  по повод повдигнатото от прокуратурата обвинение за „серия от изявления, будещи неоснователна тревога у гражданите, в условията на въведено извънредно положение“. Проф. Асена Стоименова е не само председател на Българския фармацевтичен съюз, тя е редовен член на нашата колегия и носител на отличието „Магистър-фармацевт на 2017 година“ от РФК София-столична за големи заслуги към професионалната общност.


Доколкото сме информирани, причина за повдигането на обвинението станаха няколко интервюта на проф. Стоименова, в които тя, наред с други актуални теми, коментира евентуална възможност за недостиг на някои лекарствени продукти.


Считаме че в изказванията си проф. Стоименова говори балансирано, позовава  се на данни от международни организации и дава примери от други страни.


Самият генерален директор на Световната здравна организация -  Тедрос Аданом Гебрейесус е направил изказване със сходен смисъл на 25 март 2020 г., което е отразено от редица световни и български медии по следния начин:  „Използването на непроверени лекарства без подходящите доказателства би могло да доведе до лъжлива надежда и дори да причини повече вреда, отколкото полза. Това може и да доведе до недостиг на основни лекарства, необходими за лечение на други заболявания“[1]. Това изказване не е на проф. Стоименова, а на генералния директор на Световната здравна организация. Информацията е свободно достъпна в интернет и на разположение на всички заинтересовани страни. Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) също съобщава, че следи внимателно веригата на доставки на медицински продукти с очакването, че тя може да бъде повлияна от огнището на COVID-19, което евентуално може да доведе до прекъсване на доставките и недостиг на лекарства в САЩ[2]. Европейската комисия публикува „Насоки за оптималното и рационално снабдяване с лекарства, за да се избегне недостиг по време на огнището на COVID-19“[3]. В светлината на цитираните становища на международните организации, считаме, че проф. Стоименова не твърди, че недостигът на лекарства със сигурност ще настъпи. С изказванията си, тя цели единствено да отправи призив за своевременното намиране на решения, чрез които такъв евентуален недостиг да бъде избегнат.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще имате желание да общувате с повече хора

Днес ще имате желание да общувате с повече хора.