Свързани новини

15.04.2020 20:04

Пернишки поток сух от 10 дни, пак изсмукана Студена

Видян 5916 пъти | Коментари 5
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Новият тръбопровод, по който се доставя рилска вода през София към Перник, не може да се ползва пълноценно и се налага отново да се ползва вода от язовир “Студена”, което може да доведе отново до проблеми с водоснабдяването през лятото. Това стана ясно думите на министърът на екологията Емил Димитров - Ревизоро по БНТ.


Новият водопровод от с. Мало Бучино до Перник е дълъг 12.5 км и струва около 27 млн. лв.  Чрез него вода от язовир "Бели Искър" се пренасочва към Перник.


„Перник бе на воден режим. Правителството взе решение да се прокара нов водопровод. Идеята беше да се харчи по 300 куб. метра от язовира, а останалата да идват от София – 800 куб. метра. Прави се обаче точно обратното. Налагането е голямо и тръбите се пукат. Така за 10 дни е потребена водата за един месец. При тези темпове в средата на лятото ще имаме отново проблем. Не знам какъв е проблемът, като водата е подсигурена от София, за да я използват. За да се спрат авариите налягането от язовира и новия тръбопровод трябва да бъде изравнено. Това може да стане с изграждането на един резервоар. Проблемът може да се реши за 20 дни“, обясни Димитров.


Министърът каза, че се очертава и друг проблем, за да се осигури вода за напояване в Шуменско , това ще бъде за сметка на питейната вода и обратното. За ремонт на язовира пари няма, са посочили от общината. Там не е валял дъжд от месеци. Въпреки това не се очертава криза, като тази в Перник, увери той.


Според Димитров кризата незаконните сметища с боклуци от Италия вече е решен. „Всички контейнери с отпадъци бяха приети за сметка на италианските власти. Нарушението е на италианска територия, затова постъпиха коректно, по европейски. В конкретният случай подмяната на документите е извършена в Италия“, каза министърът, предаде OFFNews.bg



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 Anonimen 19.04.2020 12:26

    Дебелото Лиле дето го покриха и взнаградиха за поразиите усвои 32 милиона за язовира, тоя ухиления още 20 и едно голямо нищо. Няма ли кой да търси отговорност кой краде милионите непрекснато и без скрупули

  • 004 Anonimen 19.04.2020 07:51

    Статията преди да започне да се строи :30.01.2020 15:46 Пернишки поток - паметник на невежеството и алчността: ВиК инж. Бухов https://19min.bg/news/8/127121.html?&qstr=%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B4

  • 003 Anonimen 16.04.2020 16:09

    Новият водопровод до Перник не може да се ползва пълноценно Новата тръба, по която се доставя рилска вода през София към Перник, не може да се ползва пълноценно. Такова оплакване е получил министърът на екологията Емил Димитров-Ревизоро от директора на ВиК дружеството в Перник. Пред БНТ той уточни, че всичко това е довело за 10 дни да се използва вода от яз. "Студена", която е била предвидена за 1 месец. Новият водопровод от с. Мало Бучино до Перник е дълъг 12.5 км. Чрез него вода от язовир "Бели Искър" се пренасочва към Перник. С изграждането му беше предвидено градът да се захранва с 800 хил. кубика вода от София и 300 хил. кубика от яз. "Студена". "В момента е обраното и се точи язовирът. Местното ВиК се е видяло в чудо. Водата от София влиза с голяма скорост и гърмят тръбите. За 10 дни похарчиха количеството вода от язовира, колкото за цял месец. В средата на лятото ще имаме проблеми, ако продължаваме така", каза Димитров. "Ситуацията е такава, че направихме един голям водопровод, който в момента има проблеми с местното ВиК, че не може да го ползва пълноценно. Трябва да се направи резервоар, от който с нормално налягане да влиза водата в Перник. Такъв резервоар може да се изгради за 28 дни", каза още той.

  • 002 Anonimen 16.04.2020 08:14

    А Стомана и пернишкият ТЕЦ откъде черпят вода за промишлените си нужди сега? А що се отнася до водата за напояване в Шуменско, обесете Харизанов на един стълб на платото, че да видят екзекуцията всички. Така поне справедливостта ще възтържествува.

  • 001 Тихомир Томов 15.04.2020 23:14

    Най-добрите тръби , маркови от Испания , закупени от малоумниците ...................

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

близнаци