Свързани новини

15.04.2020 14:13

Започва масово тестване за коронавирус: Ананиев

Видян 1835 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Започва масово тестване на българските граждани, за да бъде обхваната много по-голяма част от населението на България. Това обявиха министър-председателят Бойко Борисов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, които посетиха медицинския център в Банско, където в момента се тестват масово жителите на града.


Министър Ананиев изтъкна, че на редица места в страната вече се реализира такъв тип масирано тестване и даде пример с Банско, Бургас и София. То се организира от местната власт или структурите по места на РЗИ за определени групи, за които има повишен риск от инфектиране с COVID-19. Ананиев посочи още, че в България вече има 18 лаборатории, които работят с проби за COVID-19 и лаборантите са оборудвани с всички необходими предпазни средства. „Това е пътят, по който ще вървим – масово тестване“, посочи министър Ананиев. Министърът на здравеопазването добави, че масовото тестване ще се извършва както с бързи тестове, така и с PCR-тестове. Специално за PCR-тестовете Ананиев изтъкна, че от тях са налични 20 000 броя и се очакват допълнителни количества от доставки, поръчани от правителството и от дарения.


Премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че най-важното сега е да бъдат запазени здравето и живота на гражданите в България. Премиерът изрази благодарност и подкрепа за лекарите, полицаите и всички други, работещи на първа линия. Борисов акцентира също върху мерките на правителството в борбата срещу коронавируса. „Всеки ден се налага да отговаряме на хиляди въпроси, да убедим хората, че това е единствено правилно“, добави министър-председателят. Попитан от медиите  за мерките във връзка с предстоящите празнични дни, премиерът посочи, че е важно да се спазва заповедта по отношение на преминаването през контролно-пропускателните пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове, която здравният министър издаде на 20 март.


Премиерът Борисов обърна внимание и на информацията от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, която сочи, че към момента България има най-ниска заболеваемост от COVID-19 в ЕС по показателя заразени на 100 000 души. По показателя смъртност на 100 000 души страната ни е на 3 място след Словакия и Латвия.


В Банско премиерът Бойко Борисов посети и дървообработващо предприятие, което след отминаване на наложената на града карантина отново е възобновило работа. „Дошъл съм при такива хора, за да им благодаря за работниците и че благодарение на тях и сега капе в държавната хазна, за да има за пенсионерите, полицаите докторите, всички останали, за да върви оборота в държавата. Чест и почитания“, добави министър-председателят.


 


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева

Днес може да се чувствате малко по-странно

Днес може да се чувствате малко по-странно и да ви се