Свързани новини

14.04.2020 16:04

Трябва да възстановим икономиката и нормалния живот на хората: Нинова

Видян 1430 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска спешни истински мерки за възстановяване на стандарта на хората и възобновяване на работата на българската икономика със специална декларация: 


Уважаеми български граждани,


Извънредното положение е изпитание за всяко българско семейство. Но извънредно положение не означава безконтролно положение. Днес ПГ на „БСП за България“ искаме да се възстанови парламентарния контрол. Какво чухме от страна на управляващите – да искаш да се възстанови нормалността за тях е „антитеза“. Да има парламентарен контрол е норма, а не антитеза. Но нормалното днес се счита за ненормално.


Изглежда у нас напоследък е модерно да се цитират различни философи. Имаме си много хубава българска приказка: „Свестните у нас считат за луди“. Ние просто искаме нормалното да се възстанови в държавата, а то е: опозицията да си върши работата, да пита. Управляващите ни казват, че това  е „пречене“. Да искаме контрол е „пречене“. На какво може  да пречи един въпрос от депутат от опозицията? Според мен на кражба, или на далавера с едни 10 милиарда, които се очакват да бъдат изтеглени. На какво друго може да пречи парламентарният контрол?


Следващото, което се чу няколко пъти: „Не говорете много, защо говорите шест души, като може един“. Уважаеми български граждани, не само че не искат да върнат нормалността, но искат да ни ограничат колко души и по колко пъти,  за колко време да говорим тук от ваше име. Те искат да ограничат вас да задавате своите въпроси чрез нас. Ще ни наложат по един от нас да говори. Дотам докараха извънредното положението, което стъпка по стъпка превръщат в безконтролно.


„Да питаш министър означава да му губиш времето“, казаха още управляващите. Нали затова е министър, нали затова е слуга на народа, за да дойде тук и да отговаря на народа, който пита през опозицията. Нормалното за нас за управляващите е „губене на време за министъра“, „много думи и изказвания“, „пречене“ и „антитеза“. Това е днешната действителност на 30-ия ден от обявяването на извънредното положение.  


Каква би трябвало да е? Да имаме парламентарен контрол, защото знаем, че имате много въпроси. Онези, останали без работа, искат да питат защо Топлофикация и ВИК оператори в София-област спират водата и тока, защото хората не са си платили, защото нямат работа и нямат пари. Кой ще ги контролира? Тук е мястото на контрола, тук е мястото да дойдат министрите и да отговорят защо това се случва въпреки решенията на правителството и Народното събрание.


От името на хората с кредитите – искаме да питаме, по чие решение разсрочването на кредита върви с увеличаване на лихвата до 10 и над 10 процента.


За малкия и средния бизнес – кога ще го освободите от данък сграда и такса-смет, както заявихте? Кога ще изпълните казаното от министър-председателя да се изкупи продукцията на земеделските производители от държавата и да се раздаде на социално слабите.


Предстои ни много стратегически разговор – как ще възстановим икономиката и нормалния живот на хората след края на кризата. Предстои ни контрол за прозрачност върху харченето на пари. Това са данъците на хората и те ще плащат заема от 10 милиарда. Те не могат ли да попитат как ще се изхарчат тези пари и как ще стигнат до тях. Не чухме нито един аргумент защо ще отхвърлите контрола. Освен един – когато се събираме много хора на едно място, създаваме условия за зараза и разпространяване на болестта.


Управляващите казват: „Няма да се събираме, ще идваме само да приемаме спешни закони“. Ето по един такъв повод сме се събрали днес – да приемем спешни неща.  


Питам уважаемите управляващи: вие знаете ли днес какъв закон ще гласувате? Чели ли сте го? Законът влиза в сила от 1 януари 2022 година, с изключение на параграф 5 и 10. Значи не може парламентът да се събере, за да отправим въпроси за актуалната обстановка и тегобите на хората, но може парламентът да се събере извънредно за „много спешен закон“, който ще влезе в сила през 2022 година. Някой ще обясни ли, за да проведем аргументиран спор? Един от вас поне да стане и да каже.


И ви уверявам, не просто на инат, а защото смятаме за изключително наложително да се върнем към нормалността и контрола, да водим дебат да има управляващи и опозиция - ще направим всичко възможно да има контрол. Ако отхвърлите предложението ни днес, имаме и друг парламентарен механизъм- да го направим с подписи. И ще го направим. Извънредното положение не е безконтролно положение.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Енергията ви днес е насочена към творческо и плодотворно изразяване

Енергията ви днес е насочена към творческо и