Свързани новини

14.04.2020 13:04

8,4% положителни тестове в Банско, 19 в България, 10 оздравели, отварят болниците след Великден

Видян 2146 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

695 са вече случаите на коронавирус в България, за последното денонощие увеличението им е с 2.8% - с 19 повече, като те са под 0,1% от хората в карантина в страната, които са 24 000. Случаите са наполовина от върховия ден с вируса, въпреки очакванията на Щаба за негов пик точно тази седмица и обещанията на премиера за "ад" по Великден, който според шефа на оперативната група ген. Мутафчийски не трябва да се празнува. Жертвите са общо 35, в последните 24 часа са починали четирима души - 43-годишен мъж от Пещера, 86-годишен мъж в Пирогов, 85-годишен мъж от Смолян и тази сутрин - жена на 73 г. отново в Смолян, съобщи шефът на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, цитиран от Сега. Не става ясно какви точно са съпътстващите им заболявания, които са истинските причини за смъртта на хората , както многократно обясниха световните вирусолози, многократно цитирани от 19 минути.


581 са активните случаи, няма нови области в обхвата на епидемията. В София са 14 от новите случаи, в Стара Загора са две жени и двама мъже, в Благоевград има един. Медиците са 37, има един нов случай - на акушерка от центъра за спешна медицинска помощ.


Излекуваните пациенти са 81, от тях десет са показали чисти резултати в последните 24 часа. За изчистването понякога не стигат 28 дни, коментира шефът на щаба. Той напомни, че има случаи, в които за излекуване са били необходими 37 дни.


След празниците се възстановяват имунизациите на децата и започва постепенно отваряне на болниците за планови операции, съобщи ген. Мутафчийски.


Получаваме интересни резултати от тестването в Банско, коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 334 души вече са изследвани, от тях 28 са положителни, което представлява 8.4% от изследваните. Трима са с активна инфекция, 17 души са с изкарана инфекция в последните месец-два, положителна проба и на двата вида тестове са дали осем души, т.е. те са изкарали инфекцията сравнително скоро. Фактът, че около 8% са имали среща с вируса, означава, че не можем да спрем циркулацията, но успяваме да я задържим на възможно най-ниска цена, коментира Кунчев. Той направи сравнение с град в сходна на Банско ситуация в Германия, където изследването е показало 15% средно положителен резултат. Планират се и други подобни изследвания в страната.


Не е доказано, че изкарването на инфекцията създава имунитет, коментира ген. Мутафчийски. Има достатъчно публикации, които разколебават теорията, че изработваме една армия, която е недостижима за коронавируса, обясни той.


Над 76 000 души са под карантина, това са хора, завърнали се от чужбина, както и контактни на заразени, съобщи шефът на щаба. Според данните на държавния сайт под карантина са 76 623 българи. Това обаче е общият брой на хората, които в някакъв момент са били в 14-дневния период на ограничения. В момента реално в карантина са 24 000 души. Около 120 000 българи са се прибрали в страната от началото на кризата, но не всички са били поставени под карантина, тъй като някои от тях са се завърнали преди да влязат в сила ограничения за съответната държава, обясни доц. Кунчев.


Съобщаваме по 10-15 бройки на денонощие, защото в България благодарение на правителството се взеха най-адекватните мерки в най-правилното време и в най-адекватния размер, коментира ген. Мутафчийски. Той определи това като знак, че се справяме добре със ситуацията.


4.9% е смъртността в момента у нас, по света варира от 0.5% в Южна Корея до 7 и повече процента в други държави. "Оказва се обаче, че много от държавите започват да изменят статистиката на смъртността - смятат се за починали от коронавирус само хора без съпътстващи заболявания, което според нас не е коректно, у нас това е статистика за всеки с установена инфекция независимо дали има други заболявания или не", коментира Мутафчийски.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще имате желание да общувате с повече хора

Днес ще имате желание да общувате с повече хора.