Свързани новини

13.04.2020 13:13

Вече оставят деца заради глад: М.Гинева, сдружение Бъдеще за децата

Видян 1384 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Мария Гинева е изпълнителен директор на сдружение „Бъдеще за децата“- Казанлък. Сдружението е създадено през 2003 г.  и подкрепя деца в риск и техните семейства, като им предоставя услуги и извършва дейности, които им позволяват да развиват умения и да се повиши благосъстоянието им. В момента организацията работи с над 200 деца и техните семейства.


Г-жо Гинева, какви са най-големите рискове, с които ще се сблъска обществото като последица от кризата с разпространението на COVID -19?


– Изключително тежката ситуация, в която изпадат и ще изпаднат най-бедните хора. Семействата, които нямат постоянни доходи, работят в сивия сектор и разчитат на ежедневните си ангажименти, за да се изхранят. В тази група можем да включим и хора, които останаха без работа през последните седмици. Всички те изгубиха минималния си дневен доход, който им гарантира оцеляване и обезпечаване на основните им нужди от храна. Към това се прибавя и фактът, че много деца, които живеят в бедност и разчитат на училището, за да се хранят ежедневно, сега, в условията на социална изолация, нямат тази възможност и това поставя на карта оцеляването им.


Ще има ли изоставени деца заради глада и нищетата?


– Мисля, че ще се увеличи техният брой. Вече имаме родители, които се обаждат и споделят, че не могат да се грижат за децата си. Един от последните случаи, самотен баща дойде при нас и сподели, че от 3 дни няма какво да даде на детето си за ядене. С всеки изминал ден, тези случаи ще се увеличават.


Какво може да се направи?


– Според мен, държавата трябва да отпусне хуманитарна помощ под формата на хранителни продукти за най-бедните в обществото. Необходими са също така дезинфектанти. Сдружение „Бъдеще за децата“ вече организирахме една дарителска акция, но възможностите ни са крайно ограничени и наистина за спешни случаи.
Необходимо е разясняването на нуждата от социалното изолиране, от спазването на мерките за безопасност в тези общности. Прави впечатление, че те не разбират рисковете.


Има ли напрежение в районите, където работите, вследствие на изолацията и намалените възможности за доходи?


– Въпрос на време е такова да се появи. Хората са гладни, излизат навън да търсят работа и храна. Когато това не се случи, напрежението нараства, увеличават се домашното насилие и битовата престъпност. Има нужда от основни хранителни продукти за най-бедните, които да гарантират базовото оцеляване на хората.


 Източник: nmd.bg


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 М.Гинева, сдружение Бъдеще за децата 13.04.2020 17:13

    "Вече оставят деца заради глад". Ма госпожо ма, вий плачете да ви бъде заведено дело кат на професорката-ще ми говорите за глад в държавата МУ. В тая държава всичко е в изобилие-хазната е препълнена, затова ще теглим заем, болниците са препълнени-затова ще продължим карантината още доста, хората имат спестявания-затова ще даваме помощи при неизпълними условия и още много други изобилни благини се очертават за някои си. Не ви е срам да говорите за глад пред двойния спасител на българите. Извинете се незабавно!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности за