29.09.2008 19:28

Внимание! Китайска изненада

Видян 1112 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За всички, които внимават какво ядат, по принуда, или просто защото се отнасят по принцип с подчертана грижа към себе си, стои въпросът с какво да внимават повече - с мазнините, или със захарта.
Очевидният отговор е “и с двете”. Още по-банален е съветът “умереност във всичко”. За възрастните да следват съвети и забрани, свързани със здравето все пак е по-лесно.
Да се налагат ограничения на децата от какъвто и да било характер обаче е доста сложно упражнение. И като се знае също, че особено вредна е комбинацията от твърде много захар и мазнини като в бонбоните, бисквитите и шоколада.
В този смисъл естествено привлича вниманието етикетът “бонбони без мазнини”,още повече като има и още един “само с натурални оцветители и овкусители”. Става дума за дъвчащи бонбони, произведени в Германия, така че може да се има доверие, бонбоните съдържат кисело млако на прах. Още по-добре и освен всичко – плодови и зеленчукови концентрати.
Може да сте прочели някъде, че тези, които ядат повече захар, имат коефициент на интелигенстност с 25 точки по-нисък от другите. Но не можете да отказвате непрекъснато шоколад на децата, както и играчки.
Точно затова са измислени шоколадовите яйца. Най-популярни у нас са “Киндер” -яйцата с всички препоръки и реклами за полезния за деца шоколад. Но за хлапетата разнообразието понякога е много по-важно. За вас също,защото осигурява малко повече собствено спокойствие.
Специално, за да привлекат вниманието ви в “Пикадили” например са подредили привлекателни за окото кутии от серия “Дисни” с шоколадови яйца и специални играчки-изненади.
Нормално е да се концетрирате върху това кой герой на “Дисни” да изберете, а не да четете къде са произведени. Да знаете обаче че са произведени в Китай! Нищо че не са никак евтини – 9, 65 лв.
Трябва също така да знаете, че ЕС възнамерява да наложи пълно ембарго за внос на храни от Китай, които съдържат сухо мляко и да контролира всички, които вече са на европейския пазар.
Това се случва заради скандала с млякото, съдържащо меламин. То причини смъртта на 4 деца в Китай. От него пострадаха и други над 60 хиляди китайчета. Дори българският фокален център започна проверки.
Първата от тях е показала, че внос на сухо мляко от Китай у нас няма. Става въпрос обаче за официален импорт. Не се знае има ли нелегален внос, обаче. Тепърва предстои проверка на бонбони и шоколади.
Между другото този фокален център е част от европейската мрежа центрове -посредници на държавите-членки на ЕС с европейския орган по безопасност на храните.
Призванието му било, по думите на неговата началничка, да се правят проверки за безопасността на храните “от фермата до вилицата”.
В българския случай може би трябва и успоредна проверка: “от митницата до вилицата”.
Между другото, има шоколадови яйца „Дисни”, произведени и в ЕС. Те носят съответния гарантиращ знак. Само че са единични - не са в ефектни кутии като китайските.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

стрелец