Свързани новини

09.04.2020 13:04

Световната банка: България ще навлезе в рецесия

Видян 2552 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като постигна по-висок от очаквания ръст на БВП през 2019 г., икономиката на България, заедно с останалите страни от ЕС, ще навлезе в рецесия през настоящата година заради негативното влияние на коронавируса и неговото отражение върху износа и вътрешната активност. Очаква се БВП да се свие с 3,7% през 2020 г., според пролетната икономическа прогноза на Световната банка за регионите Европа и Централна Азия, предаде Банкерь.


В допълнение към прогнозата, в икономическия доклад се призовава за решителни политически мерки, които дават приоритет на инвестициите в здравни системи и осигуряват защита за населението, особено за най-уязвимите, за да се смекчи въздействието на пандемията в Европа и Централна Азия.


В документа се посочва, че прогнозите за икономическите последици от COVID-19 се основават на значителна несигурност. Сценариите предполагат, че регионът ще изпадне в рецесия през 2020 г. като спадът на икономиката ще бъде между -4.4 и -2.8% заради последиците от коронавируса, преди да се възстанови отново през 2021 г., в резултат на предприетите мерки, поетапното възстановяване на световните цени на суровините и засилването на търговията. Прогнозата за България за 2021-а е растежът да достигне 3,9%.


"През тези изключително трудни времена е наложително политиците да действат решително“, казва Сирил Мюлер, вицепрезидент на Световната банка за Европа и Централна Азия. "Това означава бързи мерки за укрепване на здравните системи и мрежите за социална сигурност, поддържайки частния сектор и запазвайки финансова стабилност и доверие - всичко това е от решаващо значение за опазване живота на хората", посочва Мюлер.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни, солидни и