Свързани новини

07.04.2020 10:44

Обещаните от НЗОК пари не стигат за заплати в болниците

Видян 2248 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В ефира на БНР и предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници, коментира вчерашното споразумение между НЗОК и съсловните организации на лекарите и зъболекарите засегнатите от кризата с Covid-19 лекари и лечебни заведения да получат 85% от очакваните постъпления.

Според него 85% от средномесечната заработка на малките общински болници не биха били достатъчни дори за покриване на разходите за Фонд „Работна заплата“, тъй като за него в този тип лечебни заведения са необходими между 87% и 90% от бюджетите им.


„Ако ние получим 85% от лимитите, които са ни определени, в голямата част от лечебните заведения трудно бихме могли да изплатим работните заплати.“


Освен това според д-р Тотев малките общински болници се нуждаят от средства, за да се подготвят за работа с пациенти с установен Covid-19, което означава „коренно различно превъоръжаване“ с предпазни средства и дезинфектанти, които завишават разходите.


Според лекарят част от колегите му вече не получават изцяло възнагражденията си.


Д-р Тотев подчерта, че множество малки общински лечебни заведения не разполагат със сграден фонд, който да отговорят на изискванията за инфекциозни отделения, а освен това в много случаи липсват и реанимационни отделения. Но заедно с това  е налице и проблем с липсата на квалифицирани специалисти, които могат компетентно да се отнесат към пациенти с Covid-19.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 07.04.2020 11:13

    За Дянков да се чете 1.5 милиарда лв

  • 001 Anonimen 07.04.2020 11:12

    Какво стана с крадеца Дянков на 1.5 лв от касата, нищо?! Какво стана с частните б-ци източвали касата на ангро, нищо?! За това няма пари!!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци