Свързани новини

06.04.2020 11:44

Нинова: Заплатите на елита да се определят на база на мин. възнаграждение

Видян 2241 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      За пореден път тук се води дебат за заплатите на депутатите, но те се отнасят не само за нас, а за над 500 души висши държавни служители в различни комисии, Министерски съвет, президентство, омбудсман и т.н. Дебатът днес буди разочарование с мотивите, които изтъквате. Първият мотив, който се чу беше –  хората се дразнят. Това е тежко неосъзнаване на същността на проблема. Би трябвало да си намалим заплатите не защото дразним хората, а защото не е справедливо. Не е икономически обосновано, социално ангажирано и морално да ни се вдигат заплатите автоматично на всеки три месеца с ръста на средната заплата, без това да отчита труда, който сме положили. Защото основата на правото пише, че заплата се дава за труд. Вторият аргумент който  чухме, че е криза и трябва да бъдем солидарни и съпричастни. Защо само в криза, уважаеми управляващи и депутати от ДПС? Не трябва ли да сме съпричастни  изобщо към онези 2 млн. българи, които  живеят под прага на бедността.
 Не е кризата причината да направим тази стъпка, нито заради конюнктурното решение. Въпросът е принципен, много по-голям и политически, и морален. Ще прочета нещо:
„Ако те правят смели  заявки, че искаш да промениш система, модел, да сложиш край на прехода и да поведеш държавата в друга посока, трябва да започнеш от себе си, трябва да дадеш личен пример.
Знаем ли всички, че пропастта между политици и народ се увеличава? Знаем. Знаем ли всички, че сме обрасли с привилегии?
Предлагаме и ще внесем промяна в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, която отнема всички привилегии на народните представители. Знам какво ще ми кажете: нашите колеги депутати в Германия работят за по-високи заплати. Германският народ получава по-високи заплати. И ако ще се сравняваме с германските депутати, нека първо да сравним народите как живеят.
И не ми казвайте, че това е популизъм!  Защото ви питам: кой българин, освен политическия елит на страната, работи на заплата, която зависи от ръста на средната заплата в страната? 99% от българския народ работи на фиксирана заплата, а ние ще си вдигаме заплатите всеки път, когато се повиши средната. С кое право? Това не е популизъм! Това е конституционен принцип за равни права. Това е принцип за справедливост, а не популизъм.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 цинизъм 06.04.2020 12:11

    Защо само властовия елит си определя сам заплатите и непрекъснато си ги увеличава според измислената и нереална "средна" заплата?! Защо този неморален и безскрупулен елит на всичко от горе получава хиляди за прослужено време, когато точно те го отнеха от всички останали?! Какви самозабравили се и умопомрачени от алчност хора ни управляват?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще