Свързани новини

06.04.2020 10:30

Да се преоцени забраната за профилактични прегледи: Д-р Стойчо Кацаров

Видян 2375 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Трябва да се преоцени забраната за извършване на профилактични прегледи, включително диагностични. Това заяви в предаването „Преди всички” д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.  

Дейността на лечебните заведения извън Covid-19 е свита до минимум, посочи той и предупреди, че диагностиката на хора с онкологични заболявания е застрашена, което за някои от тях може да се окаже фатално.

У нас се откриват средномесечно около 3 хиляди нови случая на онкологични заболявания. В момента диагностичните методи са блокирани и на практика остават много недиагностицирани случаи. Така за част от хората ненавременното откриване на заболяването може да означава по-тежко или неблагоприятно протичане на заболяването, обясни Кацаров.

Подходът около Covid поставя всички лечебни заведения в много тежко положение, обемът дейности е свит до 25-30% от обичайния, каза Стойчо Кацаров.

В разгара на кризата, когато очакваме да има най-много пациенти, сме в ситуация, в която лечебните заведения са оставени без финансиране, а на много места медицински персонал се пуска в платен и неплатен отпуск, изтъкна той.

Според Кацаров системата има достатъчно капацитет да посрещне Covid-19, но има нужда да бъдат подкрепени лечебните заведения финансово, тоест да им се плати в тази извънредна ситуация по различен начин от обичайния.

По данни на Министерството на здравеопазването до момента у нас са проведени малко над 15 хиляди теста.

Трябва спешно да се преразгледа решението за тестовете и двата вида тестове да станат масови, отбеляза д-р Стойчо Кацаров.

„Бързи или бавни, в тази дискусия неправилно се противопоставиха едните на другите. Това са два различни теста, които дават различна информация. Те се допълват един друг. Спорът е безсмислен – дали да се прилагат или не. Разбира се, че трябва да се прилагат. Показателно е, че Военна болница е закупила и приложила 1250 такива теста, въпреки, че шефът на Щаба и



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

овен

Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади. Ще се