Свързани новини

06.04.2020 09:30

Япония не затвори и кара лека корона

Видян 4182 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 2.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Източник: economy.bg


 

Юлияна Антонова-Мурата е родена в София, но живее от години в Япония. Била е омъжена за японец, от когото има син. Години по-късно, след като се разделя с бащата на детето си, среща друг японец, за когото е омъжена до днес. Биографията на Юлияна Антонова е свързана с дипломатическа работа в българското Министерство на външните работи. Тя започва кариерата си там в средата на 90-те години като аташе, за да достигне до ранг пълномощен-министър. По-голямата част от професионалната ѝ кариера преминава в Азия - Китай и Япония. 


След земетресението във Фукушима през 2011 г. посолството ни в Токио осъмва без консул, защото дипломатът, който е на този пост, напуска спешно страната поради страх от повишена радиационна активност. От министерството в София спешно поверяват консулската работа на Юлияна и така за дълго време посолството на България в Токио става неин дом. След края на мандата си Юлияна остава да живее и до днес със семейството си в Токио. 


Юлияна Антонова-Мурата е автор и на книгите „Моши моши, Япония“ и „Уки уки, Япония“, които читателите определят като „книги за чудесата в ежедневието на японците, които на нас българите толкова много ни липсват”, а самата Юлияна нарича „книги за доброто”.


Свързахме се с Юлияна, за да ни разкаже как тече животът в Япония на фона на световната пандемия от коронавирус. 


Япония е една от страните със сравнително меки мерки по отношение на коронавируса и като че ли животът там продължава да си тече нормално. Няма масови карантини, блокиране на обществения и икономическия живот. Така ли е, каква е ситуацията в момента? Какво е позволено и какво - не?


До момента в Япония няма много от познатите мерки в страни като Франция, Корея, България и пр., в които, за да се предотврати разпространението на вируса, хората са „под ключ”, забранено е да излизат на разходки, освен на пазар. 


Японците са навън. 


В края на март - улиците са пълни с хора

 

Някои компании са взели решение служителите им да работят от домовете си. И те го правят. В компанията на моя съпруг обаче всички продължават да ходят всеки ден на работа. Има отправена препоръка към служителите да идват с велосипеди, да ползват таксита, да вървят пеша. Подробностите взаимно са уточнени и всички продължават да работят постарому в нормален работен климат. Това е за периода февруари – март.


Нова мярка е, че от 26 март т.г. за 73 страни има забрана да посещават Япония, в т.ч. и България като една от страните членки на ЕС, от САЩ, Корея, Китай и т.н.


2 април, вечерта късно на една от улиците в „Гинза”, движението не е оживено, но има хора

Учениците излязоха във ваканция в началото на март. Началото на учебната година в Япония е на 1 април, но някои ученици ще са във ваканция до 17-ти април, на други в столицата ще е до 5–ти май. Премиерът заяви, че по общини (според броя на заболелите) ще се решава самостоятелно и по целесъобразност докога да има ваканция. 


Принципът е един - което е най-доброто за хората. 


Денонощните магазини продължават да работят. Обичайно, преди работа, служители на всякаква възраст се отбиват на чаша кафе и да прегледат пресата

Здравето на първо място, но не паника и от всяка пролетна преумора и настинка да се тича по клиники и болници. Да се щадят силите на лекарите! Тук лекар, или „сенсей”,  както ги наричат, се радват на изключително уважение. И с право.


За да се предотврати разпространението на новия вирус, премиерът може да обяви в обозримо бъдеще извънредно положение. На заседание (29.3.2020 г.) официално бе изразено мнение, че няма да има извънредно полежение, защото не се налага и защото, за да бъде обявено, трябва да има сила (закон), който да спира хората, ако решат да не спазват заповедта и да излязат на разходка с детето си например. Това ще е нарушаване на личните права. За да се приложи такава заповед, трябва да бъде приет закон, който изисква време. Тоест, полицията няма да има право да спира хората по улиците, на обществени места и да им търси обяснение. Това е реалността към момента, в която и правителство и народ вярват в здравия разум и съвест. 


На 1.04.2020 г. премиерът Абе отбеляза на заседание на Комисията в Горната камара за преработен закон, който ще му позволи да обяви извънредно положение, ако се наложи във връзка с евентуална епидемия. Ще се решава да издаде ли такава декларация, като постави като приоритет опазването на живота и здравето на обществеността –  „спешната декларация може да ограничи правата на хората, но няма да даде засилени правомощия на премиера или на държавата”. Премиерът допълни, че 

 


продължи >>

Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате своите идеи и мисли

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате