Свързани новини

05.04.2020 18:04

Правната комисия предложи държавата да поема и част от осигуровките по схемата 60:40

Видян 2565 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Парламентарната правна комисия изненадващо прие предложение на ДПС държавата да поеме и осигуровките на работодателя по схемата 60:40. Идеята дойде от Йордан Цонев - според него така ще се прекратят твърденията, че държавата баламосва бизнеса и че схемата в действителност е 23:77. "Така съотношението ще е точно 60:40", подчерта депутатът, предаде Сега. Проблемът е тоталният провал на "мерките" от миналата седмица. Само 220 фирми от 413 000 в България или 0,5% подадоха документи за кандидатстване, докато в същото време регистрираните безработни, съкратени за дни от частния сектор надминаха 41 000 души, което е 1,5% от заетите у нас.

По сега действащият текст НОИ превежда 60% от осигурителния доход на работника за срок до 3 месеца, като работодателят се задължава да плати останалите 40%, но дължи и съответните осигуровки за служителя си. Цонев днес предложи редакция, според която НОИ превежда 60% от осигурителния доход и дължимите осигурителни вноски за сметка на работодателя.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова съобщи, че има възможност това предложение да бъде прието и че по-големите разходи на държавата ще се вместят в увеличения фонд "Безработица" на държавното обществено осигуряване, който заради кризата ще разполага с 1 млрд. лв. повече или с общо около 1.5 млрд. лв.

По-рано бюджетната комисия гласува актуализация на бюджета, с която завиши разходите с 1.07 млрд. лв. От новите разходи един милиард са предвидени за изпълнението на мярката за запазване на заетостта 60/40 чрез трансфер към бюджета на НОИ.

Депутатът от БСП Надя Клисурска предложи парите да се превеждат на осигуреното лице, а не на неговия работодател, но мнозинството отхвърли тази идея с аргумента, че мярката не е насочена към служителите, а към бизнеса. "Ако схемата беше за осигуреното лице, щяхме да му дадем 60% и толкоз, но понеже е насочена към бизнеса, всички се включват с участие", коментира Цонев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали