Свързани новини

05.04.2020 09:24

€10 млрд. заем иска МенТа

Видян 1921 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Да се осигуряват пари и чрез външни държавни заеми от международни финансови институции и да се увеличи лимитът по програмата за облигациите, които могат да бъдат емитирани - от 8 на 10 млрд. евро.


Тези предложения е внесла шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова между първо и второ четене на актуализацията на бюджета, предаде 24 часа.



БНБ да може да предоставя кредити на държавата за сметка на покупки на специални права на тираж от МВФ, предлага още тя. Решението на управителния съвет трябва да е взето не по-късно от 7 дни след съответната покупка на правата, срокът за ползване на заема от държавата е 90 дни, а след изтичането му правото на държавата върху неизползваната част се погасява. Плащанията по главницата и лихвите да са в срокове на съответните плащания от БНБ към МВФ, разписва тя.


Нямаме дълг от 10 млрд. лева, а искане за 7,8 млрд., обясни Стоянова пред bTV. И припомни, че сме втори в Европа по най-нисък дълг.


Според най-мрачната прогноза българската икономика ще се свие с 6-7%. Към момента обаче се говори за свиване с 3%. Безработицата е нараснала много, призна Менда Стоянова, но това се дължало и на завърналите се от чужбина българи, които се регистрират на борсата.


След председателката на парламента Цвета Караянчева и Стоянова определи замразяването на депутатските заплати към нивата от декември 2019 г. като “популистко”. Караянчева се извини за думите си, след като премиерът поиска замразяване. Групата на ГЕРБ ще предложи на следващото си заседание депутатите ѝ да даряват половината от заплатите си на дарителската сметка на здравното министерство, обяви Стоянова.

 



Етикети
, , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева