Свързани новини

04.04.2020 09:04

Съдии и депутати: С извънредния закон се нарушава конституцията

Видян 4033 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Спорните промени в закона за извънредното положение, внесени от ГЕРБ, с които се дават нови правомощия на Висшия съдебен съвет (ВСС), бяха одобрени от парламента на първо четене, въпреки обвиненията, че нарушават конституцията, пише Сега.



Колегиите на ВСС ще решават по кои производства да продължават да текат сроковете в периода на извънредното положение, приеха депутатите. Тези решения ще се обнародват в Държавен вестник.


По-рано Лозан Панов – председателят на Върховния касационен съд (ВКС), обяви, че това би довело до смесване на властите. „Прехвърлянето на това правомощие към колективен орган, който е извън законодателната власт, ще създаде криза в кризата. Няма да има необходимата предвидимост и яснота, които в този момент се дължат на обществото”, обоснова се Панов пред парламентарната правна комисия.


Възрази му Георги Чолаков – шефът на Върховния административен съд (ВАС), който изтъкна, че предложението всъщност било инициатива на съдийската колегия на ВСС. По думите му няма нарушение на конституционния принцип на разделение на властите, тъй като ставало въпрос просто за делегиране на правомощия.


Тезата на Панов обаче намери подкрепа сред някои парламентарни партии. Крум Зарков от БСП обяви законовата промяна за продължение на тенденцията, при която Народното събрание абдикира от своите правомощия. „Законът постановява, че ВСС със свои решения ще изпълва със съдържание законовата норма. Това въобще не е делегация. Това е нарушение на разделението на властите. Още повече, че става дума за решение на отделни колегии, а не на пленума на ВСС, което създава риск за приемане на противоречащи си решения”, изтъкна Зарков. Същата позиция социалистите заеха и при дебата в пленарната зала. 


Като тревожно определи предложението и депутатът от „Атака” Явор Нотев. „Ние знаем как се създава закон – преминава през две четения, възможност президентът да наложи вето, да бъде представен пред Конституционния съд. Тук ми се губят тези гаранции, които са известни на всички”, констатира Нотев.


Правосъдният министър Данаил Кирилов отказа да коментира инициативата с аргумента, че тя идва от самите съдии. Но показа склонност да я одобри: „Смятам, че в голяма степен колективният орган на съдебната система има висока степен на готовност да приоритизира определени производства спрямо други, които не проявяват особена спешност или необходимост, или чувствителност в тази ситуация.” При обсъждането в пленарната зала той допусна и друг вариант - към въпросната разпоредба в закона да се оформи приложение, в което да се изредят всички производства, както са били описани досега от съдийската колегия. Малко вероятно обаче е това да се случи, след като в понеделник промените в закона трябва да бъдат окончателно приети.


продължи >>

Етикети
, , , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес може да се чувствате раздвоени между различни интереси и задачи

Днес може да се чувствате раздвоени между различни