Свързани новини

03.04.2020 15:11

Проверяват служебно адресната регистрация на първолаците

Видян 2550 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Извънредното положение в страната и идеята то да бъде удължено с още един месец притесни родители на бъдещи първокласници, чиито деца продължават да не ходят на детска градина. Те не знаят как ще протече цялата кампания и се оплакват от липса на информация за сроковете и условията за прием в училищата в София.


„Приемът на деца в първи клас се извършва съгласно приетата от Столичния общински съвет система. От миналата година няма промени в критериите. Единствените изменения са свързани с графика на дейностите, и другата промяна е свързана с прилежащите райони. В някои от районите имаше закрити, както и новооткрити адреси, които са добавени в прилежащите райони за всяко едно от училищата“, каза Мария Минчева, директор на дирекция „Образование“ в Столичната община, цитирана от БГНЕС.


Тя поясни, че районирането е извършено от местните администрации, които са се водили от това колко паралелки разкрива дадено училище. „Районирането във всички райони е извършено от районните администрациите, като са съблюдавани два критерия. На първо място това е капацитетът на училището. Няма как да не се отчита този фактор, а именно че училището, ако има възможност да приеме 4 паралелки по 22 ученика, няма как да приеме 150. На базата на капацитета на училището и близостта до него администрациите са определили прилежащите райони“, уточни Минчева.


Директорът посочи рамката, в която ще се проведе кампанията по прием на първокласници. „На 30 март директорите на всички общински училища обявиха в сайтовете си свободните места, както и прилежащите райони. Следващият важен срок е свързан с подаването на заявленията. Всеки родител от 21 април до 21 май да подаде заявлението. Във връзка с усложнената епидемиологичнна обстановка тези заявления ще се подават онлайн. Следващият важен срок е 1.06. Тогава ще бъде обявени вече класираните деца в паралелките“, посочи Минчева и обяви, че родителите няма да има нужда да ходят да вадят документи, удостоверяващи семейното им положение и адрес.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец