Свързани новини

03.04.2020 09:44

Горанов бърка поне с 1.5 млрд. оценката на кризата и лека срещу бедност: Дацов

Видян 3116 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна





Зам.-министърът на финансите през 8-те год.бум 2001-2009 Любомир Дацов написа в Сега: Предложената от правителството актуализация на Закона за държавния бюджет има една единствена цел - да се даде по-голяма гъвкавост и маневреност на финансовия министър и на самото правителство да реагират съобразно обстановката в следващите месеци. В ситуацията на пандемия и наложените ограничения срещу разпространяването й да разполагаш с кеш, да имаш достъп до свежи пари, каквата е идеята за завишаване на тавана на възможния нов дълг до 10 млрд. лв., е ключово.

При абсолютната неяснота как ще се развие кризата поемането на дълг в подобен размер е разумно. Независимо кой какво говори, от управленска гледна точка това трябва да е подходът, вместо правителството да стои с вързани ръце за достъп до кеш. Освен това е

 

по-добре сега да се заеме дълг,

 

когато условията са добри, защото след това може и да е невъзможно.

Актуализацията на бюджета обаче е прибързана мярка в тази несигурна ситуацията. Дори песимистичният сценарий на финансовото министерство за 3% спад на БВП, който е станал основен сценарий, не носи голяма полза като информация и ориентация. Законопроектът за промяна на държавния бюджет е придружен от съвсем малко разчети и никакви таблици за компонентите, на които се дължи това намаление на БВП. А една актуализация на бюджета трябва да носи достатъчно макроикономическа информация, за да знае бизнесът какъв тип поведение да предприеме.

Малкото на брой цифри за 16% спад на износа и 2.2% на заетостта и констатациите за спад на инвестиционната активност и вътрешното потребление са общи приказки, представени просто колкото да бъде изпълнено задължението, че трябва да има съпътстващ доклад.

Дългът ще е нужен за финансиране на дефицита и за мерки от типа на финасиране на ББР. Самият бюджет има резерви, които не се активират или поне няма публична информация, че се прави.

Единствената видима промяна са намалелите с 2.4 млрд. лв. приходи и увеличените с 1.4 млрд. лв. разходи, от където се формира дефицитът от 3.5 млрд. лв. Операцията с предоставянето на 700 млн. лв. за схемата с ББР се извършва под черта, т.е. тя се финансира изцяло от фискалния резерв.

В актуализирания бюджет оценката за намалението на приходите е чисто техническа и много предварителна. За данъците е посочено намалението с 2.014 млрд. лв. и вероятно от осигуровки се очаква свиване на други 400 млн. лв. Изпуснати са помощите, както и оценка на приходите на общините и на НЗОК, които няма как да не бъдат засегнати.

 

Не е направена преоценка на неданъчните приходи

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма