Свързани новини

03.04.2020 09:24

Караянчева: Замразяването на депутатските заплати е популизъм

Видян 1719 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Актуализацията на депутатските заплати влиза в сила от 1 май, а не от 1 април. Не може популизъм по време на криза. Това каза председателят на парламента Цвета Караянчева по бТВ за идеята за замаразяване на депутатските заплати, които се увеличават, заради скока на средната заплата в обществения сектор за последното тримесечие.


"Замразяването им в момента не би било добър ход, защото има заплати, които са базирани на по-висока тримесечна ставка", обясни Караянчева. Припомняме, че докато в Сърбия депутатите се оставиха по своя воля без заплати, а в Македония народните представители, министри и премиерът минаха на минимална работна заплата, не на шега, българските им колеги си вдигат възнагражденията.


Според нея по-работещият вариант е народните представители да даряват средства за различни каузи. “Очаква се намаляване на заплатите в следващите месеци и замразяването им в момента означава, че те ще останат на по-високо ниво”, заяви Караянчева. Тя каза, че в групата на ГЕРБ в парламента са решили 1/3 от заплатите да се даряват по регионите, където са избрани народните представители.


Тя заяви, че парите за тестовете на депутати от ГЕРБ за коронавирус, които бяха направени вчера, ще бъдат дадени от партията като дарение на болницата, където са направени.


Цвета Караянчева добави, че председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и депутатката от партията Даниела Малешкова, за които днес следобед стана ясно, че са заразени с COVID-19, се чувстват добре. Двете ще останат под домашна карантина 28 дни. Тя има информацията, че д-р Хасан Адемов (ДПС), който е първият заразен депутат, се възстановява.


Председателят на парламента съобщи, че са тествани всички депутати и се очакват резултатите на още около 30 народни представители.


Очакваме още положителни проби, призна Караянчева и добави, че кръгът на контактите на всеки заразен ще бъде проследен.


Караянчева обясни и как ще процедира парламентът в положение на пандаемия. Регистрацията на депутатите ще е от 8 до 9 часа. “Дебатите ще се водят само от няколко представители от парламентарните групи. При гласуването ще се допускат по 70-80 депутати в залата, които ще дадат вота си, ще излязат и ще влезе другата група. Мисля, че това са добри мерки”, каза Цвета Караянчева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 03.04.2020 20:04

    ПЕТИЦИЯ: „Оставка на Цвета Караянчева, председател на НС” https://www.peticiq.com/259211?uv=22410145 С върховен цинизъм и тотална липса на емпания и солидарност към обедняващият български народ, председателката на Народното събрания Цвета Караянчева обяви, че замразяването на заплатите на депутатите било безпредметно и не му било сега времето! Пълна неадекватност, лицемерие и демонстрация на презрение и чувство за безнаказаност! Да покажем, че не сме овце, свеждащи покорно глава! Оставка на Цвета Караянчева, председател на Народното събрание на Република България!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

дева

Днес ще имате повече служебни задължения от обикновено

Днес ще имате повече служебни задължения от