Свързани новини

02.04.2020 11:26

МВР трябва да унищожи декларациите след махането на КПП: Венцислав Караджов

Видян 2526 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Екземпляр от попълнената декларация остава у полицейския служител при преминаване през контролно-пропускателния пункт.  

Декларациите, които полицията събира от гражданите при преминаването през контролно-пропускателните пунктове (КПП) около областните центрове, трябва да бъдат унищожени след приключване на мярката за ограничаване на движението. Това обясни пред "Сега" председателят на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов. Той припомни, че основен принцип в закона е, че събирането на лични данни трябва да става с конкретна цел. С премахването на КПП тази необходимост отпада. Това автоматично значи, че декларациите на стотици хиляди души трябва да бъдат унищожени.


Тези документи съдържат имена, адреси, ЕГН, номера на лични карти и много друга чувствителна информация. Въпреки че хората са принудени да ги оставят на полицията по пунктовете при всяко минаване, все още не е ясно къде се съхраняват декларациите. От пресцентъра на МВР избягаха от конкретика, като заявиха единствено, че всичко е написано в Закона за личните данни. Председателят на КЗЛД пък отговори, че комисията не е запозната по този въпрос.


Караджов обаче подчерта, че МВР има право да събира лична информация и случаят с деларациите за преминаване не се различава по същество от услугата по издаване на паспорти и други документи на вътрешното министерство. Той също отбеляза, че "личната неприкосновеност не е абсолютна, когато става дума за защита на обществения интерес и здраве". Председателят на КЗЛД е категоричен, че ако има жалби срещу МВР, ще бъде извършена проверка.


Вицеприемиерът Томислав Дончев от своя страна успокои, че няма начин личните данни да изтекат от декларациите, които се събират от МВР. "Вътрешното министерство е оператор на лични данни и така или иначе работи с такава информация", заяви той в интервю за предаването "Господари на ефира".


продължи >>

Етикети
, , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

скорпион