Свързани новини

02.04.2020 09:26

От 13 март по 2934 души на ден остават без работа

Видян 1788 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

31 643 са регистрираните безработни лица от 13 март до 1 април или средно по 2934 души на ден са оставали без работа. Това каза социалният министър Деница Сачева, предаде бТВ.



По думите ѝ нарастването на социалните помощи все още е малко, ръстът е с 2 000 души. По Закона за семейните помощи ведомството подпомага 410 685 души. По отношение на месечните помощи за деца до завършване на средно образование – са 344 801 души, а около 23 хил. Българи получават социални помощи.


Общият размер на сумите, които варират на месец, са между 43 и 45 млн. лв.

„Поискахме актуализация на бюджета, не защото системите не съществуват, целта е да осигурим ликвидност и да се подготвим, в случай на най-лош сценарий. Готвим се за най-лошото, надяваме се на най-доброто“, каза социалният министър.


Сачева посочи, че се увеличава броят на издадените болнични листове, спрямо миналата седмица. От средно 300 - те са скочили до близо 700 на ден. Общият брой на болничните е 176 086, като тези с причина карантина е 5 282, а броят на тези, издадени с указанията за коронавирус е 2 072.


Сачева уточни, че 59 работодатели са подали заявление за мярката „60/40“ за държавна помощ при изплащане на заплати. Според нея се очаква днес боят им да се увеличи, а до края на седмицата да има одобрение от Европейската комисия, за да започне разплащането.


„Това не пречи заявленията да бъдат подавани. Те ще бъдат разглеждани. От следващата седмица, надявам се, ще имаме възможност да започнем да изплащаме сумите на тези, които са получили одобрение“, увери социалният министър.

 

 

        




Етикети
, , , , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог